Sindrom zamrzle rame je za terapevta poseben izziv. Proces, ki povzroči spremembe v sklepni ovojnici, ponavadi popolnoma onemogoči gibanje v prizadeti rami. Obdobju hude bolečine sledi obdobje, ko se bolečina sicer zmanjša, vendar roka ostane zelo slabo gibljiva. Prava blokada gibanja. Bolniki opisujejo kot da je roka trda, kot da je zlomljena, popolnoma neuporabna. Ta obdobja so lahko različno dolga, celoten proces pa brez ustrezne terapije lahko traja tudi leto ali več.

Moja bolečina v desni rami se je začela pred štirimi meseci. Nejasna topa bolečina se je stopnjevala iz tedna v teden. Predvsem pri gibanju. V mirovanju je še nekako šlo, še posebej če nisem rabila dvigovati roke. Ultrazvok rame ni pokazal nobenih posebnosti. Zdravnica mi je svetovala mirovanje in jemanje nesteroidnih antirevmatikov. V naslednjih treh tednih je moja roka postala popolnoma trda. Težko sem se oblekla, še težje vozila avto. Vse stvari sem delala z levo roko.

Sindrom zamrzle rame

 

V začetnem obdobju nastajanja tega obolenja je značilna močna bolečina v sklepu in velika nezmožnost gibanja. V tem obdobju nobena enostavna preiskava ne pokaže, kaj se v rami dogaja. Izkušen terapevt že v začetni fazi obolenja iz načina gibanja v sklepu hitro prepozna, kdaj je velika možnost, da se bo razvil sindrom zamrzle rame. V naši praksi se pogosto srečamo z bolniki z akutno bolečino v rami. Le pri nekaj bolnikih z akutno bolečino smo imeli možnost, da smo opazovali, kako sindrom zamrzle rame nastaja. Z ustrezno terapijo je bilo zdravljenje končano v nekaj tednih. Premalo bolnikov, da bi lahko zagotovo trdili kako pomembna je terapija v zgodnji fazi. Vendar glede na dober izid terapij in zelo slabo prognozo nezdravljenega obolenja menimo, da je dobra terapija v zgodnji fazi zelo pomembna.

Vsi ostali bolniki so prišli v poznejši fazi te bolezni, ko je že na prvi pogled jasno, da gre za sindrom zamrzle rame. S seboj prinesejo izvide najrazličnejših preiskav, največkrat ultrazvoka ali magnetne resonance. Lahko so bili zdravljeni z blokadami, večkrat so zaključili tudi ciklus fizioterapevtskih obravnav. Največkrat povedo, da najrazličnejše raztezne vaje, razgibavanje in protibolečinske terapije niso izboljšale gibljivosti in zmanjšale bolečin.

Več mesecev čakanja na različne preiskave in mirovanje naredijo v ramenskem sklepu in okolici veliko škodo. Kljub temu s tehnikami miofascialne terapije običajno v nekaj terapijah dosežemo bistveno zmanjšanje bolečin. Z uporabo globokih frikcijskih in fascialnih tehnik pa se postopoma precej izboljša tudi gibljivost ter funkcija roke.