Z manualno terapijo do hitrega okrevanja

Manualna terapija je v Fizioterapiji Grosuplje osnovna izbira tako pri terapiji kroničnih bolečinskih sindromov, kot tudi pri terapiji akutnih poškodb. Kadar je potrebno, v terapijo vključimo tudi sodobno tehnologijo, ki nam omogoča hitre in dobre rezultate pri zdravljenju različnih poškodb in obolenj.

Manualna terapija

Manualna terapija je koncept obravnave, ki se vedno bolj uveljavlja pri zdravljenju bolečin in drugih simptomov, ki nastanejo zaradi strukturnih sprememb sklepov, mišic in podpornega tkiva oz. fascij. Bistvo manualne terapije je poznavanje zahtevne konstrukcije telesa, razumevanje posledic nepravilnega delovanja in popravilo le teh na naraven način.

manualna2

Bolečina je znak, s katerim telo sporoča, da je nekaj narobe. Če bolečina vztraja dlje časa, to pomeni, da telo brez pomoči ne zmore popraviti napake. Telo potrebuje pomoč. Predstavljajte si, kakšne so posledice, kadar vratno krilo drsa po tleh. Če boste prezrli škripajoče zvoke, bodo sledi drsanja kmalu opazne na vašem parketu ali preprogi. Le redko kdo bi se reševanja te težave lotil s popravilom tal, brez da bi prej popravil vrata. Za uspešno in dolgoročno rešitev je potrebno nastaviti tečaje in dvigniti vrata. Šele nato sledi popravilo tal.

Manualni terapevt razmišlja, kaj se zgodi, ko se v telesu zaradi preobremenitve, staranja ali drugih možnih vzrokov spremenijo sile obremenitve in kako to vpliva na položaj sklepov, narastišča kit, mišice. Posledice tovrstnih sprememb na mišično skeletni sistem so zelo velike.

Velika večina bolnikov s kronično bolečino, ki pridejo na terapijo, ima več vrst težav. Bolnik, ki ima težave s hrbtenico, ima npr. bolečine v kolenu ali bolečine v spodnjem delu trebuha. Lahko ima tudi vrtoglavico, sliši šumenje v ušesih in podobno. Možne so najrazličnejše kombinacije. Če boste vedeli, da razmišljamo in delamo na tak način, potem boste lažje razumeli, da je včasih potrebna terapija v področju medenice, kljub temu da vas boli peta, mogoče bo terapija potekala na sprednji strani preko trebuha, kljub temu da vas boli križ. Prednost manualne terapije je vsekakor v tem, da se trudi istočasno ali vsaj postopoma odpraviti več simptomov hkrati.

manualna 1

Manualna terapija je preprosta in logična. Glavne podatke pridobi iz anamneze, pregleda, ocene gibanja in tipanja struktur. Pregled in ocena stanja okostja ter mehkih tkiv dajeta hitre in jasne odgovore, zakaj se je pojavila določena bolečina. Z natančnim tipanjem struktur in opazovanjem dobimo podatke, ki nam jih žal ne more dati nobena sodobna preiskava.

Sodobne tehnike manualne terapije so nežne in bolniku prijazne. Nekatere tehnike manualne terapije so tako blage, da jih uporabljamo že pri dojenčkih. V Fizioterapiji Grosuplje v terapiji uporabljamo različne tehnike, kot so Miofascialna sprostitev in strukturna integracija, Terapija trigger točk, Bownova terapija, Sklepna mobilizacija, Mišično energetske tehnike, Mobilizacija živčevja, Ciriax, Mehanična diagnostika in terapija, Mobilizacija po Mulliganu ter nekatere druge osteopatske tehnike.

Rezultati manualne terapije so velikokrat presenetljivi. Dober rezultat terapije je trajna odprava ali bistveno zmanjšanje bolnikovih simptomov. Poleg tega pa rezultate lahko tudi vidimo. Spremeni se položaj medenice, spremenijo se krivine hrbtenice, spremeni se položaj težiščnice in podobno.

Kljub temu da so poteze, pritiski in gibi nežni in blagi, so predvsem po prvih terapijah možni različni odzivi. Lahko se pojavi utrujenost, toplota v posameznih delih telesa, sprememba v prebavi in podobno. Možno je tudi povečanje bolečine. Velikokrat se bolečina pojavi popolnoma drugje in je drugačna od tiste, zaradi katere pride bolnik na terapijo. V večini primerov so nastale spremembe kratkotrajne in trajajo dan ali dva po terapiji.

Druge tehnike

Poleg manualnih tehnik v terapijo pogosto vključimo druge terapevtske tehnike, katerih cilj je zmanjšanje bolečine, otekline in hitrejše celjenje ter okrevanje. Terapevt izbere ustrezno tehniko ter mesto aplikacije, ki ni vedno enako mestu bolečine.

Terapija z udarnimi valovi

Radial shock wave therapy (RSWT) je naprava, ki s pomočjo pnevmatskega generatorja proizvede mehanske valove, ki se preko kože prenašajo v globlje ležeča tkiva.

Terapija z udarnimi valovi poveča prekrvavitev tretiranega področja, znatno zmanjša napetost mišičnega tkiva, predvsem pa spodbudi procese, ki omogočijo postopno obnovo in regeneracijo prizadetega tkiva. S terapijo izvani proces regeneracije je različen glede na obravnavano tkivo. Pri obravnavi bolj  površinskih mišičnih poškodb je učinek hitrejši, za zdravljenje npr. Ahilove tetive pa  je potreben čas bistveno daljši. Število potrebnih terapij se določi glede na vrsto poškodbe, vrsto prizadetega tkiva, čas trajanja simptomov in podobno. Na splošno velja, da je idealno ponavljanje terapije na 5-7 dni in da je najpogosteje potrebno izvesti 4 do 6 terapij.

RSWT je varna im klinično učinkovita terapija za zdravljenje različnik mišično skeletnih patologij. Najpogosteje se uporablja pri zdravljenju plantarnega fasciitisa in trna petnice, kalcinacije v tetivah rotatorne manšete ramenskega sklepa, pri tendinopatijah Ahilove tetive, pri obravnavi miofascialnih bolečin in podobno. Terapijo RSWT najpogosteje kombiniramo z drugimi fizioterapevtskimi tehnikami in manualno terapijo.

MLS laserska terapija

MLS laserska terapija ima močan protibolečinski, protivnetni, protioteklinski učinek, zato je uporabna za zdravljenje mišično kitnih poškodb in hematomov, ki nastanejo pri zvinih, izpahih in udarninah. MLS laserska terapija je zelo učinkovita pri zdravljenju površinskih lezij kože, kot so npr. rane, herpes simplex, herpes zoster, akne. MLS terapijo lahko uporabimo pri zdravljenju bolečine v križu, epikondilitisa, tendinitisa, artroze, zvinov, venoznih ulkusov, opeklin in številnih drugih bolezenjskih stanj.

mls2

MLS laserska terapija uporablja laserski žarek dveh različnih valovnih dolžin. Kontinuiran laserski žarek valovne dolžine 808 nm ima predvsem protivnetni in protioteklinski učinek. Pulzni laser valovne dolžine 905 nm pa ima močan protibolečinski učinek. MLS sinhronizacija obeh žarkov povzroči ojačanje učinka obeh laserjev, zato je čas terapije kratek, terapevtski učinek pa večji.

Terapija z MLS laserjem je enostavna. Lasersko glavo MLS naprave namestimo na razdaljo 20 cm od tretiranega področja. Bolnik dobi zaščitna očala. Naenkrat lahko obravnavamo področje kroga s premerom 5 cm. Z izbiro ustreznega programa ali z ročno nastavitvijo nastavimo parametre, ki ustrezajo želenemu učinku. Čas terapije je kratek, največkrat le nekaj minut. MLS terapijo lahko izvajamo pri bolnikih vseh starosti. Previdnost je potrebna pri bolnikih s srčnim vspodbujevalnikom, nosečnicah in diabetikih. MLS terapija je neinvazivna in neboleča.

Terapevtski ultrazvok
Terapevtski ultrazvok je zdravljenje z energijo zvočnega valovanja visoke frekvence, ki ga človeško uho ne zazna. Ultrazvočno valovanje vpliva na zelo majhne celice in molekule v telesu ter povzroča njihovo gibanje.

ultrazvokTerapevtski ultrazvok ima glede na nastavitve mikromasažni in toplotni učinek, ki je zaželen pri obravnavanju različnih kroničnih vnetnih procesov in pred raztezanjem napetih struktur. Nižje jakosti ultrazvoka so zaradi manjšega toplotnega učinka primerne tudi za zdravljenje akutnih stanj in poškodb mišic, ligamentov, kit, hrustanca. Globina prodiranja ultrazvoka je odvisna od vrste tkiva, ki ga obravnavamo.

Ultrazvok poveča propustnost celične membrane, zato ga uporabljamo tudi za prenašanje terapevtskih snovi v globino. Tako lahko povečamo učinkovitost različnih terapevtskih mazil, ki delujejo protibolečinsko in protivnetno.

Ultrazvok izvajamo tako, da na področje, ki ga obravnavamo, najprej nanesemo kontaktni gel. Z okroglo glavo ultrazvoka počasi drsimo po koži. Za učinkovito delovanje mora biti površina glave aparata v dobrem kontaktu s kožo. Bolnik običajno ne čuti globinskega ogrevanja ali mikrovibracij, možno pa je, da včasih čuti nekakšno ščemenje. Visoke doze ultrazvoka lahko mehansko poškodujejo tkivo.

Za večino poškodb in obolenj se terapija z ultrazvokom izvaja od 5-10 minut, največkrat v kombinaciji z drugimi terapijami.

Kinesio taping
Kinesio taping je novejša terapevtska tehnika, ki je postala bolj prepoznavna zaradi pogoste uporabe pri poškodovanih športnikih. Z različnimi tehnikami lepljenja barvnih, elastičnih trakov dobimo ugodne terapevtske učinke na kožo, limfni in krvni žilni sistem, mišice, fascije, sklepe, kite in podobno.

kinesio taping

Z nameščanjem elastičnih trakov v pravi smeri in s pravo napetostjo lahko dosežemo boljšo prekrvavitev in odtok limfe brez stiskanja poškodovanega predela. Z elastičnim trakom lahko dodamo oporo in izboljšamo stabilnost in propriocepcijo sklepa. Z nameščanjem trakov po mišicah lahko dosežemo sproščanje in manjšo napetost mišice. Terapevt se na podlagi želenega učinka odloči, kakšen način lepljenja bo uporabil. Za pravilno lepljenje je potrebno poznati tako tehnike lepljenja kot tudi anatomijo skeletno mišičnega sistema. Tudi če si želite, da bi si s tehniko kinesio taping pomagali sami, se pred tem posvetujte s fizioterapevtom, ki ima ustrezno znanje za uporabo te tehnike.

Kinesio taping pogosto uporabljamo kot dodatek k drugim terapijam. Različne barve trakov ne pomenijo razlike pri debelini ali elastičnosti trakov. Trakove lahko pustite na koži nekaj dni, odvisno od namena. Najboljše je, da upoštevate navodila terapevta. Kinesio trakove lahko za krajši čas zmočite. Po tuširanju jih vedno dobro zbrišite, vendar jih pri tem ne raztegujte preveč. Večkratno lepljenje trakov po istem mestu lahko sproži reakcije na koži, zato v primeru srbenja ali poškodb povrhnjice trakove odstranite.

Elektrostimulacija Compex
Elektrostimulacija povzroči draženje motoričnih živčni vlaken s pomočjo električnih impulzev. S tem povzroči krčenje mišic, ki je podobno zavestnemu krčenju mišic. Compex mišična stimulacija omogoča optimalno krčenje mišic z najmanjšo možno količino energije, zato je stimulacija bolj prijetna in učinkovita. Z neinvazivno Muscle Intelligence™ tehnologijo avtomatično prilagodi parametre stimulacije posamezniku in izbranim mišicam. Različni programi stimulacije omogočajo preprečevanje in zmanjšanje mišične atrofije, povečanje mišične moči in vzdržljivosti ali protibolečinsko stimulacijo.

copexElektrostimulacijo mišic v fizioterapiji največkrat priporočamo za preprečevanje propadanja mišične mase oz. atrofije ter za ponovno pridobivanje vseh komponent mišične zmogljivosti. Poškodbe in operacije na mišično kostnem sistemu pogosto zahtevajo daljše obdobje imobilizacije, omejene aktivnosti in zmanjšanega obremenjevanja. Elektrostimulacija za mišično delo ne zahteva obremenjevanja kosti, manjša je tudi obremenitev kit in vezi. Zato jo priporočamo po zlomih in operacijah kosti ali poškodbi kit in vezi. Elektrostimulacijo največkrat uporabljamo za stimulacijo mišic stegna in goleni. Compex elektrostimulacija je odličen pripomoček za hitrejšo in uspešnejšo rehabilitacijo.

Za doseganje dobrih rezultatov je zelo pomembno pravilno nameščanje elektrod. Motorična točka je področje na koži, ki je najbližje mestu, kjer motorični živec vstopa v mišico. Na tem mestu dobimo z elektrostimulacijo najboljši odgovor mišice. Na obravnavano mišico običajno namesimo dve ali štiri samolepljive elektrode. Program stimulacije izberemo glede na želene terapevtske učinke. Programi stimulacije trajajo različno dolgo, običajno med 30 in 60 minut. Stimulacijo v terapevtske namene lahko izvajamo vsak dan. Elektrostimulacija povzroči mišično kontrakcijo, ki jo čutimo kot močnejšo od tiste, ki jo lahko izvedemo sami. Kljub temu elektrostimulacija ne sme biti boleča.

TECAR - Radio frekvenčna terapija

Tecar terapija je visokofrekvenčna neinvazivna terapija, ki stimulira celice k ponovni vzpostavitvi optimalnega delovanja in s tem vpliva na boljši proces celjenja in popravljanja poškodb v tkivih. Tecar spodbuja intra in ekstracelično izmenjavo ionov in s tem ponovno vzpostavi fiziološko celično električno aktivnost, ki omogoča ponovno pravilno delovanje celic.

InterX terapija

Interaktivna nevrostimulacija omogoča varno in učinkovito terapijo za zmanjšanje kronične bolečine ter hitro okrevanje po poškodbah.

interx1

InterX® interaktivna nevrostimulacija je novejša tehnologija, ki se uporablja za zmanjšanje bolečine, pospešitev celjenja, zmanjšanje otekline. Za razliko od konvencionalnih oblik elektroterapije se pri InterX® stimulaciji impulz nenehno dinamično spreminja, glede na to, kako se spreminjajo fiziološke lastnosti kože.

Terapija je učinkovita pri zdravljenju akutnih poškodb, kot so zvini, udarci, raztrganine mišic. Prav tako se lahko uporablja pri terapiji kroničninih degenerativnih sprememb, kjer telesu lastni procesi celjenja ne zmorejo popraviti nastalih poškodb v različnih vrstah tkiv. Električni impulzi, ki jih preko kože pošilja naprava InterX® na področje poškodbe, stimulirajo živčne končiče, po katerih prihajajo informacije v centralni živčni sistem in s tem izzove odgovor živčnega sistema, ki izboljša mikrocirkulacijo in biokemične procese v celicah. Na ta način se poveča oskrba celic s kisikom in hranilnimi snovmi, obenem pa pospeši odvajanje odpadlih produktov.

InterX® nevrostimulacija skrajša čas rehabilitacije po športnih in drugih akutnih poškodbah, zato jo pogosto vključimo v terapevtski program pri svežih poškodbah ali kroničnih bolečinah.

InterX® terapijo izvajamo dinamično z drsenjem aparata ali posebnih elektrod po bolečem predelu. InterX® naprava sama z meritvami odkrije področja, ki jih je potrebno zdraviti. InterX® terapijo lahko izvajamo tudi s pomočjo elektrod, ki jih pričvrstimo na poškodovano mesto. Bolnik po navadi občuti prijetno zbadanje.

Posamezna terapija traja od 15 do 30 min. Število potrebnih terapij je odvisno od kompleksnosti bolnikovega stanja. Terapija je uspešna tudi v kombinaciji z drugimi fizioterapevtskimi metodami.

Ročna limfna drenaža

Ročna limfna drenaža (po dr. Voddru)

Ročna limfna drenaža je terapevtska tehnika, ki jo izvajamo z nežnimi gibi v natančno določenem zaporedju po poteku limfnih poti. Z ročno limfno drenažo raztezamo kožo, zato je pritisk rahel. Pomemben je ritem, vrstni red gibov in hitrost. Masaža s pomočjo aparatov, ki delujejo na osnovi kompresije, žal nima enakih učinkov.

Ročna limfna drenaža pospeši odtok limfe in medcelične tekočine iz delov telesa, kjer le ta zastaja. Ročna limfna drenaža sledi limfnim potem, po katerih telo odplavlja vodo in odpadne snovi, jih prečisti v bezgavkah in vrača nazaj v krvni obtok. Težave nastanejo, kadar so iz katerega koli razloga limfne poti poškodovane ali kadar je produkcija limfne tekočine tako povečana, da je odtok prepočasen.

 

 

Manualna limfna drenaža po dr. Voddru je ročna metoda, ki temelji na prečiščevalnih učinkih limfnega sistema. Izvaja se z nežnimi krožnimi in črpalnimi gibi s katerimi pospešimo odstranjevanje odvečne tekočine in beljakovine iz tkiva. Z manualno limfno drenažo izboljšamo stanje pri limfedemih in njegovih kombinacijah (lipofleboedem,lipolimfedem, lipolimfnofleboedem…). O limfedemu govorimo takrat, ko je moteno delovanje limfnega sistema in posledično pride do otekanje tkiva, poznamo več stopenj (latentna faza, faza I, faza II, faza III) in vrst limfedem (primarni in sekundarni limfedem)

Terapija manualne limfne drenaže po dr. Voddru se izvajala od 45 minut do 1,5 ure in je le del CDT terapije (angl. Complete Decongestive Therapy; slovenski pomen celotna terapija limfedema), ki je sestavljena iz:

  1. Manualna limfna drenaža;
  2. Kompresija (povijanje ali nošenje kompresijskih nogavic/rokavic);
  3. Prilagojena vadba za limfedeme;
  4. Nega kože.

Manualna limfna drenaža po dr. Voddru se začne na vratu, kjer se nahajajo glavne limfne bezgavke. Pri prvi terapiji naredimo daljšo manualno limfno drenažo vratu, kot v kasnejših terapijah. Nato začnemo drenirati oboleli del, vedno začnemo drenirati proksimalni del (na primer, če dreniramo nogo, začnemo v dimljah). Manualna limfna drenaža nikoli ne sme boleti in nikoli ne sme biti prisotna rdečina kadarkoli med ali po terapiji. Pogosto pacienti po manualni limfni drenaži več urinirajo, kar je dober znak terapije. Izvajamo jo na vseh delih telesa in priporočljivo jo je izvajati redno, prvih 10 terapij naj bo vsak dan.

Po manualni limfni drenaži je potrebno oboleli ud poviti ali nositi kompresijsko nogavico ali rokavico. Povito roko ali nogo je priporočljivo imeti 24 ur, zato je priporočljivo da se pred manualno limfno drenažo tuširate. Kompresijska oblačila se nosijo samo v aktivnem času, kar pomeni ponoči in med počitkom jo lahko slečemo, vendar takrat naj bo oboleli ud čim bolj v ležečem položaju.

Aktivne vaje za paciente s limfedemom se izvajajo pod nadzorom diplomiranega fizioterapevta, kateri jih nauči vadbe, ki jih nato izvaja tudi sam doma. Poznamo dve vrsti vadbe za katero se odloči diplomirani fizioterapevt s specialnim znanjem limfno terapije. Prva metoda gre za lahke razgibalne vaje, ki se lahko izvajajo tudi ko je ud že povit ali ko nosi kompresijsko nogavico. Drugo metodo pa imenujemo »pumping therapy« (slovenski pomen črpalna terapija) s katero še dodatno pospešimo odstranjevanje odvečne tekočine.

Ročna limfna drenaža je nepogrešljiva terapevtska tehnika tudi pri zdravljenju svežih poškodb, kjer je prisotna oteklina. Oteklina se že po eni terapiji zmehča, zmanjša se občutek napetosti, bolečina popusti. Hitrejše odplavljanje odpadnih snovi iz poškodovanega tkiva omogoča boljše celjenje.

Ročna limfna drenaža je zelo uspešna tehnika za zmanjšanje otekline po estetskih operacijah na dojkah, obrazu, nogah in trebuhu. Prav tako je zelo dobrodošla pri opeklinah, pospeševanju celjenja ran in drugih dermatoloških obolenjih. Ročna limfna drenaža je nepogrešljiva pri zdravljenju limfedema, ki je bolezensko stanje limfnega sistema. Limfedem lahko nastane primarno brez znanega razloga ali sekundarno po operaciji karcinoma dojke, po obsevanju, po poškodbah in opeklinah itd.

V Fizioterapiji Grosuplje limfno drenažo pri bolnikih z zdravstveno indikacijo izvaja terapevtka, ki je usposobljena tudi za zdravljenje primarnega limfedema in limfedema po karcinomu dojke.

 

Pokličite nas in se naročite na pregled!

Če vas zanima več o terapijah nas pokličite in z veseljem vam bomo odgovorili na vrašanja.