Iiotibialni trakt je tanka membrana oz. fascija, ki poteka od narastišča na medenici po zunanji strani stegna in se pripenja na zunanji del goleni. Izraz iliotibialni sindrom nakazuje, da gre za bolečino na zunanji strani kolena, včasih tudi stegna. Vzrok nastanka je verjetno prenapetost in drgnenje struktur ob zunanji kondil stegnenice pri ponavljanju iztega in upogiba kolena.

Prvič sem bolečino na zunanji strani obeh kolen začutil po daljšem sestopu iz hribov. Bolečina v kolenih je bila tako močna, da sem se moral večkrat ustaviti. Po nekaj dneh počitka se je bolečina počasi zmanjšala. Ko sem po dveh tednih poskusil s tekom sem hitro prekinil poskus, saj se je bolečina ponovno vrnila. Ko sem tudi po štirih mesecih še vedno občasno čutil bolečino že pri hoji ali hoji po stopnicah navzdol, sem se odločil, da raje poiščem strokovno pomoč. Danes spet tečem in hodim v hribe.

iliotibialni sindrom fizioterapija grosuplje

S tipanjem stegenskih struktur pogosto ugotovimo povečano tenzijo ali triger točke v stegenskih mišicah, v mišici tenzor fascije late, odmikalkah ter primikalkah kolka ter druge miofascialne nepravilnosti.

Iliotibialni sindrom se pogosto pojavlja pri športu kot sta tek in kolesarjenje. Bolečina se sprva pojavlja proti koncu teka ali podobne aktivnosti, kasneje pa se bolečina pojavlja vedno prej, celo med počitkom. Bolečina se pogosto pojavi pri teku navzdol. Podobna bolečina se pogosto pojavi tudi pri ljudeh, ki ne trenirajo športa, največkrat v povezavi z bolečino v kolku, križu in drugimi strukturnimi neravnovesji. Bolečina na zunanji strani kolena je lahko tudi simptom drugih poškodb in bolezni.

V primeru, da se po krajšem počitku ponovno pojavi bolečina, vam svetujemo posvet s fizioterapevtom. Z natančnim pregledom ugotovimo od kod izvira bolečina.  Že po nekaj terapijah se zmanjša napetost  mišic in bolečina običajno hitro preneha.