Terapevtski ultrazvok

Terapevtski ultrazvok je zdravljenje z energijo zvočnega valovanja visoke frekvence, ki ga človeško uho ne zazna. Ultrazvočno valovanje vpliva na zelo majhne celice in molekule v telesu ter povzroča njihovo gibanje.

Terapevtski ultrazvok ima glede na nastavitve mikromasažni in toplotni učinek, ki je zaželen pri obravnavanju različnih kroničnih vnetnih procesov in pred raztezanjem napetih struktur. Nižje jakosti ultrazvoka so zaradi manjšega toplotnega učinka primerene tudi za zdravljenje akutnih stanj in poškodb mišic, ligamentov, kit, hrustanca. Globina prodiranja ultrazvoka je odvisna od vrste tkiva, ki ga obravnavamo.

Ultrazvok poveča propustnost celične membrane, zato ga v uporabljamo tudi za prenašanje terapevtskih snovi v globino. Tako lahko povečamo učinkovitost različnih terapevtskih mazil, ki delujejo protibolečinsko in protivnetno.

Ultrazvok izvajamo tako, da na področje, ki ga obravnavamo, najprej nanesemo kontaktni gel. Z okroglo glavo ultrazvoka počasi drsimo po koži. Za učinkovito delovanje mora biti površina glave aparata v dobrem kontaktu s kožo. Bolnik običajno ne čuti globinskega ogrevanja ali mikrovibracij, možno pa je, da včasih čuti nekakšno ščemenje. Visoke doze ultrazvoka lahko mehansko poškodujejo tkivo.

Za večino poškodb in obolenj se terapija z ultrazvokom izvaja od 5-10 minut, največkrat v kombinaciji z drugimi terapijami.

Pokličite nas in se naročite na pregled

Če vas zanima več o terapiji z ultrazvokom, nas pokličite. Z veseljem vam bomo odgovorili na vprašanja.