Ročna limfna drenaža (po dr. Voddru)

Ročna limfna drenaža je terapevtska tehnika, ki jo izvajamo z nežnimi gibi v natančno določenem zaporedju po poteku limfnih poti. Z ročno limfno drenažo raztezamo kožo, zato je pritisk rahel. Pomemben je ritem, vrstni red gibov in hitrost. Masaža s pomočjo aparatov, ki delujejo na osnovi kompresije, žal nima enakih učinkov.

Ročna limfna drenaža pospeši odtok limfe in medcelične tekočine iz delov telesa, kjer le ta zastaja. Ročna limfna drenaža sledi limfnim potem, po katerih telo odplavlja vodo in odpadne snovi, jih prečisti v bezgavkah in vrača nazaj v krvni obtok. Težave nastanejo, kadar so iz katerega koli razloga limfne poti poškodovane ali kadar je produkcija limfne tekočine tako povečana, da je odtok prepočasen.

Limfna drenaža
Limfna drenaža
Limfna drenaža

Manualna limfna drenaža po dr. Voddru je ročna metoda, ki temelji na prečiščevalnih učinkih limfnega sistema. Izvaja se z nežnimi krožnimi in črpalnimi gibi s katerimi pospešimo odstranjevanje odvečne tekočine in beljakovine iz tkiva. Z manualno limfno drenažo izboljšamo stanje pri limfedemih in njegovih kombinacijah (lipofleboedem,lipolimfedem, lipolimfnofleboedem…). O limfedemu govorimo takrat, ko je moteno delovanje limfnega sistema in posledično pride do otekanje tkiva, poznamo več stopenj (latentna faza, faza I, faza II, faza III) in vrst limfedem (primarni in sekundarni limfedem)

Terapija manualne limfne drenaže po dr. Voddru se izvajala od 45 minut do 1,5 ure in je le del CDT terapije (angl. Complete Decongestive Therapy; slovenski pomen celotna terapija limfedema), ki je sestavljena iz:

  1. Manualna limfna drenaža;
  2. Kompresija (povijanje ali nošenje kompresijskih nogavic/rokavic);
  3. Prilagojena vadba za limfedeme;
  4. Nega kože.

Manualna limfna drenaža po dr. Voddru se začne na vratu, kjer se nahajajo glavne limfne bezgavke. Pri prvi terapiji naredimo daljšo manualno limfno drenažo vratu, kot v kasnejših terapijah. Nato začnemo drenirati oboleli del, vedno začnemo drenirati proksimalni del (na primer, če dreniramo nogo, začnemo v dimljah). Manualna limfna drenaža nikoli ne sme boleti in nikoli ne sme biti prisotna rdečina kadarkoli med ali po terapiji. Pogosto pacienti po manualni limfni drenaži več urinirajo, kar je dober znak terapije. Izvajamo jo na vseh delih telesa in priporočljivo jo je izvajati redno, prvih 10 terapij naj bo vsak dan.

Po manualni limfni drenaži je potrebno oboleli ud poviti ali nositi kompresijsko nogavico ali rokavico. Povito roko ali nogo je priporočljivo imeti 24 ur, zato je priporočljivo da se pred manualno limfno drenažo tuširate. Kompresijska oblačila se nosijo samo v aktivnem času, kar pomeni ponoči in med počitkom jo lahko slečemo, vendar takrat naj bo oboleli ud čim bolj v ležečem položaju.

Aktivne vaje za paciente s limfedemom se izvajajo pod nadzorom diplomiranega fizioterapevta, kateri jih nauči vadbe, ki jih nato izvaja tudi sam doma. Poznamo dve vrsti vadbe za katero se odloči diplomirani fizioterapevt s specialnim znanjem limfno terapije. Prva metoda gre za lahke razgibalne vaje, ki se lahko izvajajo tudi ko je ud že povit ali ko nosi kompresijsko nogavico. Drugo metodo pa imenujemo »pumping therapy« (slovenski pomen črpalna terapija) s katero še dodatno pospešimo odstranjevanje odvečne tekočine.

Ročna limfna drenaža je nepogrešljiva terapevtska tehnika tudi pri zdravljenju svežih poškodb, kjer je prisotna oteklina. Oteklina se že po eni terapiji zmehča, zmanjša se občutek napetosti, bolečina popusti. Hitrejše odplavljanje odpadnih snovi iz poškodovanega tkiva omogoča boljše celjenje.

Ročna limfna drenaža je zelo uspešna tehnika za zmanjšanje otekline po estetskih operacijah na dojkah, obrazu, nogah in trebuhu. Prav tako je zelo dobrodošla pri opeklinah, pospeševanju celjenja ran in drugih dermatoloških obolenjih. Ročna limfna drenaža je nepogrešljiva pri zdravljenju limfedema, ki je bolezensko stanje limfnega sistema. Limfedem lahko nastane primarno brez znanega razloga ali sekundarno po operaciji karcinoma dojke, po obsevanju, po poškodbah in opeklinah itd.

V Fizioterapiji Grosuplje limfno drenažo pri bolnikih z zdravstveno indikacijo izvaja terapevtka, ki je usposobljena tudi za zdravljenje primarnega limfedema in limfedema po karcinomu dojke.

Pokličite nas in se naročite na pregled

Če želite več informacij o ročni limfni drenaži, nas pokličite.