Ročna limfna drenaža (po dr. Vodderju)

Ročna limfna drenaža je terapevtska tehnika, ki jo izvajamo z nežnimi gibi v natančno določenem zaporedju po poteku limfnih poti. Z ročno limfno drenažo raztezamo kožo, zato je pritisk rahel. Pomemben je ritem, vrstni red gibov in hitrost. Masaža s pomočjo aparatov, ki delujejo na osnovi kompresije, žal nima enakih učinkov.

Ročna limfna drenaža pospeši odtok limfe in medcelične tekočine iz delov telesa, kjer le ta zastaja. Ročna limfna drenaža sledi limfnim potem, po katerih telo odplavlja vodo in odpadne snovi, jih prečisti v bezgavkah in vrača nazaj v krvni obtok. Težave nastanejo, kadar so iz katerega koli razloga limfne poti poškodovane ali kadar je produkcija limfne tekočine tako povečana, da je odtok prepočasen.

Limfna drenaža
Limfna drenaža

Ročna limfna drenaža je nepogrešljiva terapevtska tehnika pri zdravljenju svežih poškodb, kjer je prisotna oteklina. Oteklina se že po eni terapiji zmehča, zmanjša se občutek napetosti, bolečina popusti. Hitrejše odplavljanje odpadnih snovi iz poškodovanega tkiva omogoča boljše celjenje.

Ročna limfna drenaža je zelo uspešna tehnika za zmanjšanje otekline po estetskih operacijah na dojkah, obrazu, nogah in trebuhu. Prav tako je zelo dobrodošla pri opeklinah, pospeševanju celjenja ran in drugih dermatoloških obolenjih. Ročna limfna drenaža je nepogrešljiva pri zdravljenju limfedema, ki je bolezensko stanje limfnega sistema. Limfedem lahko nastane primarno brez znanega razloga ali sekundarno po operaciji karcinoma dojke, po obsevanju, po poškodbah in opeklinah itd.

V Fizioterapiji Grosuplje limfno drenažo pri bolnikih z zdravstveno indikacijo izvaja limfterapevtka, ki je usposobljena tudi za zdravljenje primarnega limfedema in limfedema po karcinomu dojke.

Pokličite nas in se naročite na pregled

Če želite več informacij o ročni limfni drenaži, nas pokličite.