Bownova terapija

Bownova terapija je manualna terapevtska tehnika, ki z značilnimi potezami na mišicah, kitah, fascijah in živčnih ovojnicah sproži reakcije, s katerimi telo samo popravi porušeno strukturno ravnovesje v telesu. Bownova terapija sprošča prenapeta tkiva in izboljša drsnost med posameznimi strukturami. Telo postane bolj prožno in gibljivo.

Opazno zmanjšana napetost v mišicah, kitah, vezivnem tkivu pogosto hitro in trajno odpravi kronične in akutne bolečine v hrbtenici, ramenskem obroču, kolkih. Terapija lahko bistveno izboljša glavobol, vrtoglavico, šumenje v ušesih. Izboljšan pretok krvi in limfe pospeši proces celjenja, zmanjša oteklino in bolečino, zato je Bownova terapija zelo učinkovita tudi pri poškodbah kot so npr. zvin gležnja, nateg ali preobremenitev mišic.

Bownova terapija ugodno vpliva na avtonomni živčni sistem, zato je učinek lahko viden na izboljšani prebavi, povečani psihični umirjenosti, izboljšani koncentraciji. Na blage poteze se zelo dobro odzivajo tudi dojenčki in otroci. Terapija lahko precej omili krče pri dojenčkih.

Na Bownove poteze se telo odzove že med samo terapijo. Lahko se pokažejo rdeči madeži na koži, mišice postanejo mehkejše. Na nekaterih predelih lahko čutite hlad ali vročino, na koži se pogosto pojavi kurja polt. Nekatere poteze občutite v drugih delih telesa. Po terapiji lahko občutite blage bolečine v mišicah, morda boste žejni. Lahko se poveča pogostost uriniranja ali izločanja blata. Možni so tudi nenavadni čustveni odzivi. Vsako telo poskuša iz telesa odpravit strupe na drugačen način. Opazujte svoje telo, morda boste zaznali spremembe tudi tam, kjer jih niste pričakovali.

Bownova terapija običajno traja od 30 minut do ene ure, odvisno ali terapijo izvedemo samo na problematičnem delu ali pa terapija zajame celo telo. Terapija pri dojenčkih je še precej krajša. Za Bownovo terapijo so značilni premori med potezami, ko se terapevt za minuto ali več odmakne, telo pa se v tem času lahko ustrezno odzove na posege. Optimalen razmik med terapijami je od pet do sedem dni. Priporočamo od 3 do 6 terapij, včasih tudi več. Bownovo terapijo v Fizioterapiji Grosuplje po potrebi kombiniramo tudi z drugimi tehnikami manualne terapije.

Pokličite nas in se naročite na pregled

Če vas zanima, kako lahko Bownova terapija pomaga vam, nas pokličite. Z veseljem vam bomo odgovorili na vprašanja.