Glavobol je simptom, ki ga občasno občuti verjetno vsak. Glavobol je le v redkih primerih znak hudih obolenj, kar pa še ne pomeni, da njegov pomen lahko zanemarimo.

Bolečine v glavi so trajale že skoraj dve leti. Glavobol sem čutila zelo pogosto. Nekajkrat na teden. Včasih sem se z glavobolom zbudila, drugič so se bolečine pojavile pozneje preko dneva. Jakost glavobola je bila različna. Včasih blaga, spet drugič tako močna, da sem vzela protibolečinsko zdravilo ter po možnosti zaspala. Vsi izvidi so bili normalni. Pred nekaj leti sem imela prometno nesrečo, pri kateri razen udarcev in nekaj modric nisem bila huje poškodovana. Nisem si predstavljala, da bo terapija zaradi bolečin v hrbtenici odpravila tudi glavobole. Če bi vedela, bi prišla že veliko prej.

Glavobol

Če imate ponavljajoče glavobole, bodite pozorni na vse spremljajoče pojave, ki jih čutite. Morda čutite, da je glavobol povezan s fizičnim naporom, psihično napetostjo lahko se pojavi dan po naporni vadbi, lahko se z glavobolom zbujate. Zanima nas kako pogosto vas boli glava. Je to vsak dan, nekajkrat na teden, mesec. Zanima nas tudi, kako dolgo že imate te težave. Zelo pomembno je, kje čutite bolečino. Bolečino morda čutite v zatilju, lahko v področju senc, lahko globoko zadaj za očesom, lahko se širi od vratu zadaj za ušesom in podobno. Zelo pomembno je, ali je ta vzorec ves čas enak ali se spreminja. Zanima nas tudi, če je imate poleg glavobola še kakšne druge simptome, npr. bolečine v vratnem delu, v zobeh, imate težave s požiranjem, slišite šumenje v ušesu, imate občutek polnega ušesa, vrtoglavico, motnje vida in podobno.

V naši praksi je glavobol pogosto simptom, ki je pridružen drugim težavam. Pogosto za glavobol izvemo šele v eni od naslednjih terapij, ker ljudje mislijo, da je glavobol popolnoma drug problem in ga ne povezujejo z bolečinami v hrbtenici ali drugod po telesu.

V fizioterapiji smo z uporabo različnih tehnik miofascialne terapije zelo uspešni pri odpravljanju tenzijskih glavobolov, ki imajo izvor v prenapetosti mišič, v prisotnosti triger točk v mišicah, v neaktivnosti nekaterih mišic. Značilnost tovrstnih glavobolov je, da slabo odreagirajo na protibolečinska zdravila in da se vztrajno ponavljajo. Z različnimi preiskavami ne odkrijemo vzroka, lahko pa s tipanjem položaja in napetosti hitro najdemo kaj glavobol povzroča.