Dupuytrenova kontraktura je obolenje, ki povzroči zadebelitev in skrajšanje fascialnega tkiva dlani. Posledica krčenja fascije je v končni fazi skrčenje prstov proti dlani. Obolenje največkrat prizadane prstanec in mezinec. Vzrok obolenja ni znan.

Zatrdlino na dlani pod prstancem sem opazila po naključju, ko sem v vrtu pospravljala odcvetele rože. Opazila sem, da mi prstanec zaostaja pri gibanju in da ga težko popolnoma iztegnem. Bolečine nisem čutila. Poskusila sem z masažo in obkladki vendar se stanje ni kaj bistveno spremenilo. 

dupuytren

 

V prvi fazi bolezni najprej nastanejo spremembe na koži dlani. Na mestu, kjer nastaja vozličasta zadebeltev, je koža nekoliko nagubana in izgleda kot da je zraščena s podlago. Vozličasta tvorba je sicer lahko nekoliko boleča in občutljiva, pogosto pa tudi ne. Krčenje kože in podkožne fascije običajno napreduje počasi, lahko tudi več let. Bolniki v tej fazi ponavadi obolenje spregledajo ali mu ne posvečajo velike pozornosti. Manjša vozličasta tvorba lahko napreguje do te stopnje, da se v dlani tiplje zadebeljen, trd, kiti podoben trak, ki omejuje izteg enega ali več prstov. Zadebelitev poteka v smeri pokrčenega prsta. Nezmožnost iztega prstov je velika funkcionalna ovira pri vsakodnevnih aktivnostih, zato je zdravljenje zelo pomembno.
Pri pregledu dlani poiščemo na katerih mestih so vozličaste spremembe in koliko jih je. Zanima nas kateri trakovi fascije so najbolj prizadeti in kako debeli so zakrčeni snopi. Zanima nas, če je nad prizadetim mestom priraščena tudi koža. Za oceno kontrakture lahko izmerimo pasivno in aktivno gibljivost prizadetih prstov. Pri pregledu nas zanima tudi stanje podlahti in roke, saj je le to zelo pomembno za izbor terapevtskih tehnik in izid terapije.
Za terapijo Dupuytrenove kontrakture je zelo pomembno, da se začne pravočasno. Obstaja več možnosti terapije, s katerimi  postopoma zmehčamo in podaljšamo zakrčeno tkivo. Če se želite izogniti operaciji je potrebno hitro ukrepanje. Najbolje je, če se za terapijo odločite še preden so prsti popolnoma zakrčeni.