Bolečine v dimljah so bolečine na sprednji strani kolka, na meji med trupom in stegnom. Največkrat so bolečine v dimljah miofascialnega izvora, kar pomeni, da je vzrok bolečine največkrat prenapetost nekaterih mišic in neprožnost fascialnih struktur.

Bolečine v dimljah sem prvič začutil med nogometno tekmo. Bolečina je bila tako močna, da sem moral zapustiti igrišče. Nekaj dni počitka in masaž je sicer ublažilo težavo, vendar se je bolečina med treningom vedno vrnila. Svetovali so mi različne vaje, ki sem jih delal večkrat na dan. Mesto bolečine sem mazal z mazilom in hladil z ledom. Po mesecu dni še vedno nisem mogel odigrati tekme.

bolečine v dimljah

Bolečina v dimljah se največkrat sprva pojavlja pri obremenjevanju. Lahko je to tek, nogomet, ples. Bolečina je lahko tako močna, da pogosto zahteva prekinitev aktivnosti. Bolečina se po obremenitvi navadno v nekaj dneh umiri in se pri normalnih obremenitvah manj čuti. Če se stanje stopnjuje, pogosto pride do težav pri vsakodnevnih aktivnostih. Bolečina se pojavi pri krčenju kolka, pri vožnji avtomobila, pri hoji po stopnicah navzgor in podobno.

Miofascialna terapija je v primeru bolečine v dimljah zelo učinkovita izbira. Terapevt pregleda mišice trebuha, mišice kolka, stegenske mišice ter druge strukture, ki se naraščajo v bližini mesta bolečine ali potekajo preko področja bolečine. Če je potrebno pregledamo tudi položaj medenice in drugih ledvenih struktur. Terapevt hitro prepozna nepravilnosti v položaju, gibanju, trdoti, elastičnosti miofascialnih struktur. Bolnik že med pregledom pogosto začuti, da je terapevt sprovociral točno tako bolečino, kot je tista, ki ga moti in ovira.