Bolečine v križu so eden najpogostejših simptomov, zaradi katerih poiščete pomoč v našem centru. Veseli smo, da se vse več ljudi zaveda, da je s pravočasno terapijo v veliki večini možno preprečiti tiste najhujše situacije, ki zahtevajo operacijo in lahko puščajo dolgotrajne in nepopravljive posledice.

Bolečina v križu

 

Akutne bolečine v hrbtenici se lahko pojavijo zaradi nenadnega giba, lahko pa nastanejo tudi brez da bi se zavedali, kaj natančno je bil razlog. Velikokrat se zgodi, da imajo bolniki z akutnim poslabšanjem bolečine v križu pred tem že dolgo časa tudi kronične bolečine, ki so bile prisotne že veliko prej.

Bolečina v križu je lahko omejena na ledveni del hrbtenice, lahko seva v zadnjico, lahko se razširi po celi nogi. Na splošno velja, da širjenje bolečine v nogo pomeni resnejšo situacijo. Pri nekaterih je akutna bolečina tako močna, da v prvih dneh le z veliko težavo vstanejo iz postelje. Velikokrat se zgodi, da akutna bolečina po nekaj dneh mine sama od sebe, lahko pa se zgodi, da se razširi v večji problem.

V primeru, da vas doleti taka nenadna, huda bolečina v križu, vam svetujemo, da si vzamete nekaj dni počitka. Če vam bolečina dovoljuje, potem lahko hodite, ležite na ravni podlagi, po možnosti na trebuhu. Izogibajte se sedenju, še posebej v avtomobilu ali fotelju. Za zmanjšanje bolečine lahko jemljete sredstva proti bolečinam. Če vam zdravilo ugodno vpliva na zmanjšanje bolečine bodite previdni, ker zmanjšan občutek bolečine lahko pomeni tudi manjšo previdnost in s tem večjo možnost poškodbe.

Na splošno velja, da po tednu dni že lahko vidite kakšna je tendenca vaše poškodbe. Če je bolečina ves čas enaka ali če se stanje celo slabša, potem je nujno, da poiščete pomoč fizioterapevta. Blage terapije sprostijo prenapete strukture, odpravijo prožilne točke v mišicah, popravijo položaj vretenc in sprostijo pritisk na medvretenčne ploščice.

Hitro pomoč poiščite, če imate občutek, da je oslabljena moč mišic in da težko dvignete stopalo ali se dvignete na prste, če imate težave z zadrževanjem vode in blata ali če čutite omrtvelost po notranji strani nog in presredku.

Kljub temu, da vse take primere obravnavamo prednostno, računajte s tem, da boste na začetek terapije lahko čakali nekaj dni, zato ne odlašajte predolgo.