Bolečino  v čeljustnem sklepu ali kjerkoli drugje v področju obraza je potrebno obravnavati tako resno kot bolečino v drugih sklepih in mehkih tkivih kjerkoli v telesu. Čeljustni sklep  zaradi govora, žvečenja in včasih nezaželenih navad sodi med najbolj obremenjene sklepe. Za njegovo gibanje skrbi veliko obraznih mišic, katerega delovanja se ponavadi ne zavedamo.

Bolečine v okolici desnega  čeljustnega  sklepa in ušesa  sem čutila že več let. Bolečina se je širila v področje senc. Včasih se mi je zdelo, kot da me bolijo zobje, vendar zobozdravnik ni našel nobenega vzroka za bolečino. Pri gibanju s čeljustjo mi je škripalo  v sklepu. S težavo sem grizla  tršo hrano. Občasno sem imela kar hude glavobole. Že nekaj let sem imela tudi bolečine v vratu, od takrat ko sem si v prometni nesreči poškodovala vrat. RTG glave  in magnetna resonanca vratnih vretenc nista pokazala posebnosti. Že pri prvi terapiji se mi je zdelo, da nekdo končno razume, kaj se dogaja z mano. Bila sem presenečena,  da so vse te težave povezane in da je bil učinek terapije viden tako hitro.

čeljustni sklep

Zaradi narave gibanja čeljusti je potrebno, da brezhibno delata oba čeljustna sklepa, zato tudi v pregled in  terapijo vključimo oba sklepa. Pri pregledu lahko hitro opazimo, če je gibanje čeljusti nesimetrično. S tipanjem zaznamo škripanje, pokanje in preskakovanje v sklepu. V mišicah, ki skrbijo za gibanje čeljusti in mimiko obraza, pogosto najdemo številne triger točke, iz katerih se bolečina prenaša v uho, ličnico, zobe, čeljust in podobno. Vsaka od triger točk povzroča svoj značilen vzorec bolečine in vsak bolnik ima svojo kombinacijo vpletenih mišic. Bolniki pogosto natančno opišejo simptome. Bolniki imajo lahko še druge bolečine in disfunkcije miofascialnega izvora  v področju vratu, glave ali drugje po telesu.

Obravnava obraza in čeljusti zahteva dodatno znanje in izkušnje, zato je nujno, da  fizioterapevt to problematiko dobro pozna. Deaktivacija aktivnih triger točk, sproščnje prenapetih struktur, mobilizacija sklepa in aktivacija ohlapnih mišic zahteva dobro poznavanje anatomije in funkcije obraznih struktur. Pomembno je, da bi čim več zobozdravnikov in drugih specialistov, ki se ukvarjajo s problematiko čeljustnega sklepa vedelo, da mišično neravnovesje in triger točke pogosto povzročajo velike težave v čeljustnem sklepu, zobovju, v področju grla  in drugje na obrazu. Veliko tovrstnih bolečin je zelo podobnih drugim patologijam na obrazu, npr. nevralgiji  trigeminusa, zobobolu, vnetju ušesa in podobno. Še posebej pozorni bi morali biti takrat, kadar  pregledi in  izvidi preiskav ne pokažejo drugih patoloških sprememb.