Zvin gležnja je pogosta poškodba, ki nastane ob nepravilnem položaju stopala pri hoji, teku, doskoku ali padcu. Največkrat se ob zvinu stopalo zvrne navzven. Pri tem pride do različno hude poškodbe mehkih struktur v okolici sklepa. Fizioterapija precej pospeši okrevanje in zmanjša možnost kasnejših komplikacij.

Zvin gležnja sem doživel po nerodnem sestopu iz traktorja. Kljub temu, da sem bil obut v oprijete visoke škornje, sem začutil hudo bolečino v gležnju, ki mi ni dovoljevala obremenjevanja noge. Na RTG slikanju ni bilo videti poškodb kosti. Moja noga je bila videti v obupnem stanju. Po nekaj dneh  počitka sem začutil še močne bolečine v palcu, ki so bile posledica putike. V Fizioterapiji Grosuplje so mi pomagali, da so bile posledice poškodbe zelo hitro odpravljene.  

PicMonkey Collage zvin 4

 

Po poškodbi je v gležnju prisotna močna bolečina, zaradi katere večina pacientov odide na pregled v urgentno ambulanto, kjer z rentgenskim slikanjem izključijo poškodbe skeleta. Že v prvih urah se navadno razvije tudi različno velika oteklina. Podkožne krvavitve so lahko opazne takoj, včasih pa se pokažejo šele v prihodnjih dneh.

V Fizioterapiji Grosuplje obravnavamo veliko bolnikov po zvinu gležnja. Nekateri zaradi narave dela ali športa pričnejo s terapijo že naslednji dan, nekateri se za terapijo odločijo po nekaj dneh, spet drugi precej kasneje, kadar ugotovijo, da so kot posledica zvina ostale različne težave.

Terapevtske tehnike vedno prilagodimo fazi celjenja. V prvem tednu so primerne manualne tehnike predvsem ročna limfna drenaža in Bownova terapija. Z MLS laserjem in InterX terapijo dosežemo hitro resorbcijo modrice in otekline ter pospešimo celjenje. Namesto elastičnega povoja vse pogosteje uporabljamo kinezio taping trakove. V prvih dneh po poškodbi resnično priporočamo počitek. Lahko sicer hodite brez bergel in nogo obremenjujete do bolečine. Vendar bodite zmerni. Pogosto vidimo, da tesno povijanje z elastičnim povojem in celodnevno obremenjevanje precej oteži celjenje in podaljša  čas okrevanja.  Svetujemo vam, da večkrat dnevno dvignete nogo nad nivo srca. Priporočamo tudi hlajenje z ledenimi obkladki preko tkanine, največ 20 minut, nekajkrat na dan. 

V naslednjih dneh  pride v poštev postopno razgibavanje, mobilizacija sklepov, asistirane in aktivne vaje za krepitev mišic ter  izboljšanje propriocepcije. Fizioterapevt bo program prilagodil glede na stopnjo poškodbe in fazo celjenja po poškodbi. Iz naših izkušenj lahko zagotovo rečemo, da nekaj terapij v začetni fazi po poškodbi bistveno pospeši zdravljenje in zmanjša možnost kasnejših bolečin in otekanja.