Zlom gležnja je težka poškodba, ki zahteva oskrbo v bolnišnici. Bolečina ob poškodbi je ponavadi zelo huda, največkrat noga ne prenese obremenitve s težo.  Glede na vrsto zloma, ki  se ga ugotovi z rentgenskim posnetkom, se določi način zdravljenja. Poleg različnih možnosti zloma pogosto pride tudi do poškodb ligamentov in drugih mehkih tkiv. Zdravljenje zloma gležnja je lahko konzervativno z mavcem ali operativno.

Gleženj sem si zlomila na smučanju, ko se pri padcu ena od vezi na smučeh ni samodejno odpela. Po petih tednih so mi odstranili mavec. Dobila sem navodila naj gibam, še nekaj časa hodim z berglami in se pri svojem zdravniku pozanimam o potrebnosti fizioterapije.  Že prvi  dan po odstranitvi mavca se mi je zdelo,  da bom potrebovala pomoč. Noga je bila popolnoma neuporabna. Dober pregled, terapija in nasveti fizioterapevta v teh prvih dneh so mi pomagali, da sem z rehabilitacijo začela takoj in nisem izgubljala časa medtem, ko sem čakala na pregled pri zdravniku in na začetek terapije. Poleg tega sem bila pomirjena, da je vse v redu in da ne delam ničesar narobe.

zlom gležnja fizioterapija grosuplje

 

Konzervativno zdravljenje zloma gležnja zahteva približno šest tednov imobilizacije z mavcem. Toliko časa je namreč potrebno za celjenje kosti do take stopnje, da je možno varno obremenjevanje. Po odstranitvi mavca se začne obdobje rehabilitacije. Dolgo obdobje popolnega mirovanja povzroči atrofijo mišic goleni,  gibljivost v  gležnju je  precej zavrta. V predelu zloma je prisotna oteklina, ki se po odstranitvi mavca zaradi večjega obremenjevanja lahko še poveča.

Vsem bolnikom  takoj po odstranitvi  mavca svetujemo pregled in uvodno fizioterapevtsko obravnavo. Skupaj pogledamo v kakšnem stanju je noga, ocenimo kakšen bo predvidoma potek rehabilitacije in  se pogovorimo, kakšna terapija bi bila za bolnika najboljša. Bolnik tako natančno ve, kaj lahko dela sam in česa ne sme. Po uvodni terapiji lahko nadaljuje s terapijo pri nas, lahko pa odide na terapijo v katero od drugih ustanov v javnem zdravstvenem sistemu. V zgodnje terapije vključimo tehnike mobilizacije sklepov za povečanje gibljivosti, ročno limfno drenažo za zmanjšanje otekline, miofascialne tehnike za sprostitev mišic in izboljšanje drsenja in pomičnosti med strukturami. Pomenbno je tudi učenje postopnega obremenjevanja  noge ali učenje hoje brez bergel. Bolnika naučimo pravilne izvedbe vaj, ki jih lahko dela tudi sam doma. Terapije so individualne in se ves čas prilagajajo stanju bolnika.

Če je za zdravljenje zloma potrebna operacija, potem imobilizacija z mavcem ni potrebna, razen v primeru težje poškodbe in rekonstrukcije ligamentov. Po operaciji zloma gležnja boste s terapijo začeli že naslednji dan po operaciji. Fizioterapevt vas bo naučil, kako se uporablja bergle, začel z razgibavanjem in učenjem ustreznih vaj. Kirurg bo določil , koliko lahko operirano nogo obremenite. Običajno obdobje delne ali popolne razbremenitve traja šest tednov.  Rehabilitacija je običajno dolga. V naši praksi se srečamo z bolniki, ki so zaključili zdravljenje v zdravilišču ali drugje in potrebujejo nadaljevanje rehabilitacije. Najpogosteje pridejo na terapijo zaradi slabe gibljivosti v gležnju, zaradi bolečin pri obremenjevanju, zaradi otekanja in podobno.