Teniški komolec je izraz, ki se v pogovornem jeziku pogosto uporablja za pekočo in ostro bolečino v zunanjem delu komolca. Mesto bolečine je mesto, kjer se mišice podlahti s svojimi kitami naraščajo na nadlahtnico.

Bolečino v komolcu sem čutila že nekaj mesecev. Najprej je bila bolečina močnejša po igranju odbojke, vendar se je v nekaj dneh do naslednjega treninga umirila. Zadnja dva meseca je bila bolečina izredno močna. Z roko sem težko delala karkoli. Bolelo me je tudi v mirovanju, včasih tudi ponoči. Ves čas sem jemala analgetike, da sem si vsaj malo olajšala stanje. Dobila sem napotnico za pregled pri ortopedu. Svetoval mi je, da poskušam s fizioterapijo.

Teniški komolec

Pri nastanku bolečine v komolcu imajo zelo pomembno vlogo tudi fascije podlahti in membrana med obema kostema podlahti, ki skupaj povezujejo mišičje, kosti in sklepe v funkcionalno celoto.

Poškodba kit, ki nastane na njihovem narastišču na nadlahtnico je preobremenitvena poškodba in je končna posledica dlje časa trajajočih nepravilno razporejenih sil v podlahti in roki. Verjetno gre bolj za degenerativno poškodbo kot za vnetje. Običajno najdemo preveliko napetost in zakrčenost mišic podlahti ter veliko napetost globokih struktur podlahti.

Bolečina je običajno zelo moteča in v najhujših primerih zelo ovira vsakodnevne aktivnosti. Velikokrat je bolečina nenadna in sunkovita, lahko že pri najmanjših prijemih kot je npr. dvig skodelice ali svinčnika. Zanimivo je, da se bolečina v komolcu velikokrat pojavi tudi na ne dominantni strani, se pravi na teoretično manj obremenjeni roki, kar kaže na to, da sama obremenitev še ni nujno vzrok za nastanek take poškodbe mehkih tkiv.

V Fizioterapiji Grosuplje je teniški komolec dokaj pogosta težava, zaradi katere naše stranke poiščejo pomoč. Terapija je usmerjena v razbremenitev, podaljšanje skrajšanih struktur, zmanjšanje tenzije v roki. Za to uporabljamo miofascialne tehnike . Na mestu poškodbe kit lahko izvajamo dodatne terapije za pospešitev celjenja in zmanjšanje bolečine kot so MLS laser, InterX. Pri razporejanju terapij upoštevamo čas celjenja in čas, ki je potreben za dosego strukturnih sprememb. Vaje za moč in raztezanje pri že tako preveč napetih strukturah v fazi hude bolečine lahko dodatno poslabšajo stanje, zato jih v času miofascialnih terapij odsvetujemo.