Sindrom karpalnega kanala je posledica utesnitve medianega živca, kar povzroča značilne bolečine in mravlinčenje v palcu, kazalcu, sredincu in polovici prstanca.  Bolečine in mravlinčenje se največkrat pojavijo ponoči, ker je roka v položaju, ki dodatno stiska zapestni prehod. Težave se pogosto pojavljajo tudi podnevi pri težjem delu.

Bolečine v obeh zapestjih sem čutila že več kot dva meseca. Skoraj vsako noč sem se vsaj enkrat zbudila. Vstala sem iz postelje in stresala roke, saj mi je to počasi zmanjšalo bolečine. Tudi moja mama je bila operirana za sindrom karpalnega kanala, zato sem takoj vedela kaj mi je. Zdravnik mi je napisal napotnico za preiskave. Odločila sem se, da bom v tem času naredila vse, da bi preprečila operacijo. Že po šestih terapijah sem imela bistveno manj težav. Z nekaj dodatnimi terapijami sem bila brez simptomov. Zaenkrat še čakam na EMG. Upam na dober izvid.

sindromkarpalnega kanala

 

Vzrok mravlinčenja in bolečin v roki pa ni vedno utesnitev medianega živca v zapestju.   Pogosto se namreč zgodi, da mravlinčenje in bolečine izhajajo iz utesnitve živca v drugih predelih roke in vratu.  Zelo podobne simptome povzročajo tudi triger točke nekaterih ramenskih mišic ali sindrom torakalnega izhoda. Manualni terapevt pri pregledu pregleda vse strukture in ugotavlja, če gre za tipične znake utesnitve v zapestnem prehodu.

Sindrom karpalnega kanala ne nastane naenkrat preko noči. Pogosto se stanje postopoma slabša več mesecev, preden se bolnik odpravi k zdravniku na pregled. Pogosto je potrebno tudi čakanje na specialista, na preiskave in nenazadnje na operacijo. Dolgotrajni pritisk na živec lahko trajno prizadene občutek v prstih, lahko je trajno prizadeta tudi moč mišic roke. Bolniki se premalo zavedajo, da je vsako mravlinčenje in bolečine v roki, ki se ponavljajo,  potrebno zdraviti. Predolgo čakanje res lahko naredi nepopravljivo škodo. V začetnem obdobju je terapija karpalnega kanala zelo uspešna, vendar zahtevna.  V našem centru pri takem bolniku pregledamo vsa kritična mesta, na katerih lahko pride do utesnitve živcev in izločimo vsa ostala možna obolenja, ki povzročajo karpalnemu kanalu podobne simptome. Z manualno terapijo sprostimo prenapete mišice vratu in roke. S posebnimi tehnikami mobilizacije živčevja izboljšamo drsenje in pomičnost živca. Z mobilizacijo zapestnega sklepa izboljšamo gibljivost med zapestnimi kostmi.  K manualni terapiji lahko dodamo terapijo z ultrazvokom, laserjem in podobno. Izboljšanje je možno že po nekaj terapijah. Izboljšanje pa največkrat pomeni, da se stanje izboljšuje, popravlja, zdravi.

Terapijo priporočamo tudi bolnikom po operaciji, ki običajno zahteva 6 do 8 tednov okrevanja. Izid operacije je običajno dober in vendar odvisen tudi od tega, kako močno je bil poškodovan živec.  Slab izid rehabilitacije je možen tudi takrat, kadar so vzroki za mravlinčenje in utesnitev živca druge v roki ali vratnem predelu.