Mišična elektrostimulacija Compex

Elektrostimulacija povzroči draženje motoričnih živčni vlaken s pomočjo električnih impulzev. S tem povzroči krčenje mišic, ki je podobno zavestnemu krčenju mišic. Compex mišična stimulacija omogoča optimalno krčenje mišic z najmanjšo možno količino energije, zato je stimulacija bolj prijetna in učinkovita. Z neinvazivno Muscle Intelligence™ tehnologijo avtomatično prilagodi parametre stimulacije posamezniku in izbranim mišicam. Različni programi stimulacije omogočajo preprečevanje in zmanjšanje mišične atrofije, povečanje mišične moči in vzdržljivosti ali protibolečinsko stimulacijo.

Elektrostimulacijo mišic v fizioterapiji največkrat priporočamo za preprečevanje propadanja mišične mase oz. atrofije ter za ponovno pridobivanje vseh komponent mišične zmogljivosti. Poškodbe in operacije na mišično kostnem sistemu pogosto zahtevajo daljše obdobje imobilizacije, omejeno aktivnost in zmanjšano obremenjevanje. Elektrostimulacija za mišično delo ne zahteva obremenjevanja kosti, manjša je tudi obremenitev kit in vezi. Zato jo priporočamo po zlomih in operacijah kosti ali poškodbi kit in vezi. Elektrostimulacijo največkrat uporabljamo za stimulacijo mišic stegna in goleni. Compex elektrostimulacija je odličen pripomoček za hitrejšo in uspešnejšo rehabilitacijo.

Za doseganje dobrih rezultatov je zelo pomembno pravilno nameščanje elektrod. Motorična točka je področje na koži, ki je najbližje mestu, kjer motorični živec vstopa v mišico. Na tem mestu dobimo z elektrostimulacijo najboljši odgovor mišice. Na obravnavano mišico običajno namesimo dve ali štiri samolepljive elektrode. Program stimulacije izberemo glede na željene terapevtske učinke. Programi stimulacije trajajo različno dolgo, običajno med 30 in 60 minut. Stimulacijo v terapevtske namene lahko izvajamo vsak dan. Elektrostimulacija povzroči mišično kontrakcijo, ki jo čutimo kot močnejšo od tiste, ki jo lahko izvedemo sami. Kljub temu elektrostimulacija ne sme biti boleča.