Poškodba kolena je dogodek, pri katerem pride do poškodbe kosti, mišic, kit vezi, meniskusov ali drugih mehkih tkiv v kolenu ali njegovi bližini. Ker so ob poškodbi kolena lahko poškodovane  različne strukture, se tudi izbrane preiskave, zdravljenje in rehabilitacija razlikujejo.

Poškodba kolena

Poškodba kolena je bila zame kar težka preizkušnja, saj na začetku sploh nisem vedel, kaj se je pravzaprav zgodilo. Zaradi nerodnega zdrsa sem začutil močno bolečino v kolenu. Na slikanju ni bilo videti nič posebnega.  Po dveh tednih šepanja so se bolečine še povečale, tako da sem se ponoči zbujal pri vsakem premiku. S terapijo sem uspel popolnoma razgibati nogo, bolečin ne čutim več, tako da se za dodatne preiskave zaenkrat nisem odločil. Imel sem srečo, da pri poškodbi kolena nisem utrpel večjih posledic. 

Ob samem dogodku je zelo težko predvideti, katere strukture v kolenu so bile poškodovane. Na zunaj je največkrat opazna različna stopnja otekline, pogosto je prisotna bolečina, možno je tudi, da je gibanje v kolenu bolj ali manj zavrto. Ob vsaki poškodbi kolena, pri kateri se pojavi bolečina, oteklina ali zmanjšana gibljivost v kolenu je dobro, da najprej opravite rentgensko slikanje kosti kolena. S tem slikanjem se potrdi ali izloči možna poškodba kosti. Že v zgodnji fazi je možno z nekaterimi testi ugotavljati, če gre za poškodbo katere od kolenskih vezi ali poškodbo meniskusov, vendar  je v času po poškodbi tako testiranje zaradi prisotnosti bolečine, otekline in spazma mišic nezanesljivo. Dejanske posledice poškodbe se največkrat ugotavlja šele v kasnejšem obdobju po poškodbi.

Priporočamo vam, da se v primeru poškodbe kolena posvetujete s fizioterapevtom, saj vam lahko dobra rehabilitacija precej skrajša zgodnjo fazo okrevanja. Po naših izkušnjah je terapija zelo priporočljiva, če opazite da kolena ne more popolnoma iztegniti ali ga slabo pokrčite, če imate občutek, da se bolečina po poškodbi stopnjuje, če se vam zdi da težko obremenite nogo in zaradi tega šepate in podobno. Na splošno velja, da je potrebno čim prej pridobiti polno gibljivost kolena, zmanjšati oteklino, sprostiti napetost okoliških mišic in preprečiti atrofijo stegenskih mišic. V zgodnjem obdobju po poškodbi, dokler  je koleno oteklo ga hladite z ledenimi oblogami nekajkrat na dan. Ledenih oblog ne polagajte direktno na kožo. Hlajenje izvajajte približno 20 minut nekajkrat dnevno. Dokler je koleno slabo gibljivo vam priporočamo, da ne pretiravajte z aktivnostmi kot so npr. vožnja kolesa in podobno.

Približno štiri do šest tednov  po poškodbi se že lahko vidi, kakšne so posledice poškodbe. Manjše poškodbe mehkih tkiv se v tem času zacelijo, nekatere rabijo še nekoliko več časa. Če imate kljub terapiji še vedno bolečine, omejeno gibljivost, če je koleno nestabilno ali se pojavljajo kakšne drugačne težave, vas bo zdravnik ob dejstvu da ste že izvajali rehabilitacijo hitreje napotil na magnetno resonanco, ki bolj natančno pokaže, če ste si poškodovali tudi katero od vezi ali meniskus.

Vsaka poškodba kolena lahko bistveno vpliva na vaše prihodnje aktivnosti, zato je zelo pomembno,  da se vse posledice poškodbe odpravi ob pravem času in na čim manj invaziven način. Naše izkušnje kažejo, da  lahko že z manjšim številom terapij ob pravem času bistveno izboljšamo izid po poškodbi.  Naše mnenje je, da mora biti vsak poseg v koleno skrbno premišljen in izveden takrat, ko tudi z ustrezno terapijo ni bilo možno povrniti dobre funkcije kolena.