Osgood Schlatter sindrom je strokovni izraz, s katerim opisujemo bolečino in izboklino na kosti pod pogačico. To je mesto, kjer se kita pogačice prirašča na grčo na golenici. V obdobju rasti je na tem mestu še prisoten rastni hrustanec, ki je manj odporen na mehanske dražljaje in povečane obremenitve. V najhujših primerih se del kite lahko odtrga od golenice, večinoma pa gre za manj hude poškodbe.

osgood schlater - Fizioterapija Grosuplje d.o.o.

Star sem 14 let in treniram nogomet. Zadnji mesec se mi pojavlja  bolečina pod levim kolenom, kjer je vidna izrazita izboklina. Bolečino sproži predvsem hoja po stopnicah, tek in treningi. Po treningu je koleno tudi zateklo, pordelo ter zelo občutljivo na dotik. Po priporočilu zdravnice in trenerja sem začasno omejil treninge, koleno po treningu hladim z ledom, vendar to ni omililo moje težave, zato smo se s starši odločili za fizioterapijo.

 

 

Dejavniki, ki vplivajo na nastanek Osgood Schlatter sindroma, so najpogosteje prenapetost sprednje stegenske mišice, nesorazmerje med sprednjimi in zadnjimi stegenskimi mišicami ali celo skrajšane mišice. Zaradi prenapetosti stegenskih  mišic se pri gibanju ustvarja prekomerna sila na narastišče stegenske mišice, kar lahko povzroči draženje na narastišču. Posledica je močna bolečina in omejena aktivnost. Omenjeni dejavniki so največkrat posledica hitre rasti, ko fascialne ovojnice niso sposobne tako hitre rasti in razvoja, kot kosti in mišice mladostnika.

V Fizioterapiji Grosuplje pogosto obravnavamo omenjeni sindrom. V prvi vrsti je potrebno sprostiti prenapete mišice, podaljšati skrajšane mišice in ustvariti sorazmerje med seboj odvisnimi mišicami. Pri svojem delu uporabljamo tehnike manualne terapije, in sicer miofascialne tehnike za sprostitev mehko – tkivnih struktur. Pomagamo pa si tudi z uporabo elektro terapije. Pri omenjenem sindromu je priporočljiva uporaba MLS laserja, ki vpliva na zmanjšanje vnetja narastišča kite mišice quadriceps, vendar moramo biti pozorni na rastno cono najstnika, Tecar ki vpliva na celjenje, ter InterX ki vpliva na zmanjšanje bolečine. Vsakemu pacientu priporočamo omejitev dosedanje aktivnosti, prilagoditev dela, ob hudih težavah pa začasno mirovanje.  Naučimo jih pravilno izvajati raztezne vaje, vaje za moč, ravnotežje in stabilizacijo, vendar šele, ko je vnetje in bolečina manjša, ter ni nevarnosti, da bi z vajami storili še večjo poškodbo na narastišču kite mišice quadriceps. Pacienta vodimo skozi celotno rehabilitacijo, do vključitve nazaj na trening. Aktivna rehabilitacija traja približno mesec in pol. Po tem sledi spremljanje stanja z mesečno kontrolo, oz. ob izboljšanju samo kontrola po potrebi.