Išias (Nervus ishiadicus) je živec, ki oživčuje mišice na zadnjem delu stegna, mišice goleni in stopala. Išias je najdaljši in najdebelejši živec v človeškem telesu. Njegovih pet korenin izhaja iz hrbtenjače med vretenci v spodnjih nivojih hrbtenice in se na področju zadnjičnih mišic združi v en živec. Nekje na zadnji strani kolena se živec razveja v dve veji.

Bolečine v križu sem prvič začutila na smučanju. Dan prej sem prespala na postelji z nekoliko dvignjenim vzglavjem. Bolečina v križu je bila tako močna, da nisem smučala cel dopust. Po nekaj dneh sem čutila bolečino tudi v nogi, vse do stopala. V nekaj naslednjih tednih se je stanje sicer nekoliko izboljšalo, vendar je bilo stanje precej nepredvidljivo. Kakšen dan že skoraj dobro, naslednji dan pa spet močne bolečine.

Bolečina v križu

Išias je izraz, ki se pogosto zelo posplošeno uporablja za bolečino, ki se iz hrbtenice širi v zadnjico in nogo, lahko vse do stopala. Simptomi utesnitve in draženja ishialnega živca se kažejo v različni kombinaciji in jakosti bolečin, mravlinčenja, oslabelosti mišic, slabšimi refleksi v prizadeti nogi. Izraz išias še ne pove, če gre za pravo utesnitev živca in kaj jo povzroča. Bolečine v križu in nogi so lahko tudi posledica drugih obolenj.

Prava utesnitev in draženje išiasa nastane npr. takrat, ko medvretenčna ploščica stisne eno izmed živčnih korenin in tako povzroči bolečino, ki je značilna za prizadeto živčno korenino. Najhujše akutne oblike išiasa, ko gre za velik pritisk na živec, se kažejo z zelo hudo bolečino. Nevralgično bolečino bolniki opisujejo kot zelo močno, trgajočo, električno bolečino, ki jo je tudi s pomočjo močnih analgetikov težko obvladati. Poleg tega se lahko pridružijo drugi simptomi, kot so mravlinčenje, omrtvelost, upad mišične moči in drugo. Največkrat se pri teh bolnikih s testiranjem in magnetno resonanco ugotovi, da gre za hernijo diskusa ali katero od drugih obolenj.

Akutne utesnitve išhialnega živca se le redko pojavijo nenadoma. Največkrat bolniki že pred tem čutijo bolečino v križu. Naše mnenje je, da v primeru teden dni trajajoče bolečine v križu, ki ne kaže tendence k izboljšanju ali se celo slabša, čimprej poiščete pomoč fizioterapevta, ki tovrstno problematiko pozna.

Bolečine zaradi utesnitve išiasa pa so lahko tudi kronične narave, manj intenzivne in manj dramatične. Lahko se pojavljajo samo občasno, lahko pa so tudi prisotne ves čas. V teh primerih je iskanje vzroka bolj težavno in ni vedno jasno, kaj je glavni vzrok težav.

Vsaka bolečina v hrbtenici je pomembna. Veliko resnih težav bi preprečili z ustrezno terapijo ob pravem času. Miofascialna terapija je usmerjena v zmanjšanje tenzije, ki sili vretenca ali druge sklepe v področju medenice v neugoden anatomski položaj. Mobilizacijske tehnike izboljšajo gibanje med vretenci. Če je potrebno odpravimo triger točke v mišicah hrbtenice in mednice, ker le te lahko povzročajo sevajočo bolečino v področje zadnjice in noge. S tehnikami za mobilizacijo živčevja izboljšamo drsnost živca po njegovem celem poteku. Bolečine pa lahko omilimo tudi z uporabo elektroterapevtskih metod kot so laser, interx in podobno. Zelo pomembno  je upoštevanje navodil med terapijo. Terapija je vedno individualna in prilagojena trenutnemu počutju bolnika.