Bolečine v vratu, ki imajo kroničen, dolgotrajni potek, so zelo pogost razlog za terapijo. Različno močnim bolečinam, občutku nepopolne gibljivosti in občutku zategovanja pri gibanju se pogosto pridružijo še drugi spremljajoči pojavi. Od glavobola, vrtoglavice, bolečin, ki se lahko širijo v roko vse do konice prstov ali navzdol po hrbtenici.

Bolečine v vratu so bile moja stalnica. Ne vem več koliko let. Zamenjal sem kar nekaj blazin, ker sem se pogosto zbujal zaradi bolečin. Težko sem pogledal nazaj, predvsem v levo stran. To sem še posebej občutil pri vožnji. Kadar sem delal na vrtu ali kosil travo se je stanje še poslabšalo. Pekoče bolečine sem čutil do sredine hrbta, ob lopatici. Včasih sem vzel protibolečinske tablete vendar sem imel občutek, da mi ne pomagajo kaj dosti. Poskusil sem masaže, vsako jutro sem delal vaje za vrat. Kljub vsemu se moje stanje nikoli ni bistveno izboljšalo. Verjetno nikoli ne bi prišel na terapijo, če ne bi dobil darila za rojstni dan. To darilo mi je resnično izboljšalo življenje. »

Bolečina v vratu

Vratna hrbtenica je iz vseh strani obdana z več plastmi mišic. Nekatere so zelo kratke in potekajo med posameznimi vretenci, druge so dolge in potekajo vzdolž cele hrbtenice. Glavna naloga mišic je, da vzdržujejo položaj in omogočajo gibanje glave. Kadar je telesna drža dobra, hrbtenica pa vzravnana, takrat težo glave nosi hrbtenica. Problem se pojavi, ko se zaradi slabih navad in staranja glava pomika vedno bolj naprej.  V vratnem delu pride do preobremenitev, ki povzročajo prenaprezanje mišic in velike pritiske na medvretenčne ploščice, stiskanje živčnih korenin, obrabo vretenc. Tako nastane velik del degenerativnih sprememb na vratnem delu hrbtenice, ki jih lahko vidimo na rentgenskem slikanju.

Kljub temu da imate degenerativne spremembe ni nujno, da imate hude bolečine. Zanimivo je, da pogosto vidimo, kako nekateri kljub velikim degenerativnim spremembam nimajo večjih težav. Tudi dobri rezultati miofascialne terapije kažejo na to, da ima pri obstoju kronične bolečine v vratu velik pomen ravno kvaliteta mehkih tkiv, ki jih na RTG slikah ne moremo videti.

Rezultat miofascialne terapije je sprostitev mehkotkivnih struktur, boljše gibanje med posameznimi vretenci, manjši pritisk na živčevje. Bolniki že po nekaj terapijah opazijo, da veliko lažje obračajo glavo in da so gibi bolj sproščeni. Pogosto opazijo, da lažje spijo. Velikokrat izginejo glavoboli. Iz tedna v teden se stanje postopoma izboljšuje. Ker terapije ne vsebujejo nobenih sunkovitih gibov, jih z ustrezno previdnostjo lahko izvajamo tudi pri bolnikih z osteoporozo.