Bolečina v peti je zelo pogost problem, ki v svoji najhujši obliki močno ovira hojo in druge aktivnosti. Bolečine v peti lahko sevajo tudi v področje stopala. Tipična bolečina se pojavi že zjutraj pri prvih korakih. Bolečina običajno po nekaj deset korakih izgine, vendar se pogosto ponovno pojavi po daljši hoji, stoji ali drugačnih obremenitvah. Kombinacija več terapevtskih tehnik v večini primerov trajno odpravi bolečino v peti.

Bolečine v peti sem čutila že štiri leta. Bila so obdobja, ko je bila bolečina hujša in obdobja, ko se je stanje nekoliko umirilo. Brez bolečine nisem bila skoraj nikoli. Vsako jutro, ko sem stopila iz postelje sem potrebovala vsaj dvajset korakov, da sem lahko malo bolj stopila na peto. Bolečina me je močno ovirala pri hoji. Izogibala sem se daljšim nakupom, zabavam, izletom. Pred dvema letoma sem dobila diagnozo trn petnice in delovni nalog za terapijo z ultrazvokom. Večjih sprememb po terapiji nisem čutila. Zdaj vem, da je za uspeh terapije v taki zastarani obliki potrebno več časa in truda. Po štirih tednih je bilo moje stanje bistveno boljše. Danes sem že nekaj mesecev brez bolečine v peti. Včasih še vedno kar težko verjamem.

Trn petnice Fizioterapija Grosuplje

 

Izvor bolečine v peti in stopalu je pogosto v stopalni fasciji, ki  je dolga, čvrsta struktura iz vezivnega tkiva na dnu stopala. Plantarna fascija pokriva področje od pete preko stopalnega loka do začetka prstov. Izpostavljena je obremenitvam in nategu pri vsakem koraku. Še posebej je obremenjeno mesto, kjer se plantarna fascija narašča na petnico. Kronično vnetje in draženje pokostnice na mestu narastišča povzroča nastanek kostnega izrastka, ki ga imenujemo trn petniceTrn petnice lahko nastane tudi brez predhodnih bolečin in drugih težav v stopalu. Kadar gre za bolečino na zadnji strani pete v področju narastišča ahilove tetive, gre za drugo obolenje, ki se imenuje Haglundov sindrom ali Haglundova peta. 

Poleg degenerativnih sprememb in poškodb plantarne fascije je razlog za bolečino v peti lahko tudi v zakrčenosti stopalnih mišic in mišic goleni.  V teh mišicah pogosto najdemo številne triger točke, ki povzročajo zelo podobno bolečino in prav tako onemogočajo normalno gibanje. 

Zdravljenje bolečine v peti in stopalu običajno ne zahteva operacije ali drugačnih invazivnih postopkov. V Fizioterapiji Grosuplje zdravljenje bolečine v peti vedno pričnemo s pregledom mehkih struktur stopala in goleni, včasih tudi nog in položaja medenice. Z manualno terapijo poskušamo razbremeniti mesto, kjer se plantarna fascija narašča na petnico, deaktivirati morebitne triger točke v mišicah, izboljšati drsnost in prožnost mehkih tkiv. Poleg tega za izboljšanje celjenja uporabljamo tudi terapijo z udarnimi valovi RSWT, MLS lasersko terapijo, InterX stimulacijo, terapevtski ultrazvok. Za povečanje učinka terapije včasih dodamo kineziotaping. V času terapije svetujemo počitek, izogibanje dolgotrajni hoji, stoji ali športnih aktivnosti. Pri  športnikih priporočamo začasno zamenjavo športne aktivnosti, ki ne povzroča obremenitve stopalne fascije. Med terapijo ne priporočamo nošenja stopalnih vložkov, ker želimo, da se strukture v stopalu prilagodijo normalnim obremenitvam.