Degenerativne spremembe ahilove tetive (tendinopatija)  nastanejo največkrat kot posledica velikih obremenitev pri športu ali delu. Verjetno gre tudi za slabost v zgradbi same ahilove tetive, zaradi katere so nekateri posamezniki bolj podvrženi poškodbi.

Bolečino v ahilovi tetivi sem začutil že pred mesecem, po intenzivni igri tenisa. Bolečina se je pojavila čez nekaj ur, po počitku, medtem ko sem spremljal igro drugih kolegov. Ker sem bolečino potem čutil po vsaki igri pa tudi zjutraj, ko sem vstal iz postelje, sem za nekaj časa prenehal s tenisom. Ahilovo tetivo sem mazal z mazilom, večkrat tudi z ledom. S prsti sem čutil, da je ahilova kita zadebeljena in malo otekla. Videl sem, da se spremembe na bolje dogajajo zelo počasi. Ker poznam veliko kolegov, ki imajo podobne in hujše težave že dolgo časa, sem se odločil, da bom začel s terapijo takoj in popolnoma pozdravil poškodbo preden se bom ponovno vrnil na igrišče. V Fizioterapiji Grosuplje so mi natančno razložili potek zdravljenja, zato sem lažje počakal na vrnitev na igrišče.

ahilova tetiva fizioterapija grosuplje

Bolečina v ahilovi tetivi je po novejših spoznanjih degenerativne narave. Ponavljajoče mikro poškodbe in neuspešen proces celjenja v sami kiti onemogočata ozdravitev. Zaenkrat je znano, da proces celjenja v primeru degenerativnih poškodb ne poteka tako, kot je to značilno za celjenje akutne poškodbe in strganje kite.

Ahilova tetiva v procesu staranja postane manj elastična. V kiti nastajajo manjše poškodbe kolagenskih vlaken, ki povzročijo vnetno reakcijo, oteklino in bolečino. Organizem skuša te poškodbe popraviti. Ker je prekrvavitev predvsem spodnjega dela kite slaba, ta proces ni vedno uspešen. Poleg tega je proces celjenja kit precej daljši od celjenja drugih mehkih tkiv, zato je tudi pričakovani čas do ozdravljenja temu primerno daljši. Če v tem času niso izpolnjeni vsi pogoji za celjenje, se pogosto zgodi, da poškodba ahilove tetive preide v kronično obliko.

Ugotavljanje poškodbe ahilove tetive je dokaj enostavno, saj s tipanjem in pregledom hitro ugotovimo mesto bolečine. Zadebelitev tkiva in bolečina se največkrat pojavi nekaj centimetrov nad narastiščem ahilove tetive na petnico. Pri tipanju se včasih čuti tudi rahlo škripanje. V primeru, da gre za boleče in oteklo narastišče ahilove tetive na petnico, gre za drugo obolenje, ki se imenuje Haglundova peta ali Haglundov sindrom.  Pri preobremenitvenih poškodbah je značilno, da se težave pojavijo po spremembi intenzivnosti vadbe, po težkem delu, po spremembi tehnike treninga, spremembi obutve. Simptomi se postopno stopnjujejo. Počitek običajno zmanjša bolečino vendar se le ta pogosto po nekaj treningih postopno spet pojavi. Terapija ahilove tetive je zelo priporočljiva, če opazite, da se bolečina pojavlja po vsaki aktivnosti ali naslednje jutro. Začetna faza bolečine zahteva praviloma manj terapij.  Bolečina v ahilovi tetivi se pogosto pojavi tudi pri otrocih in odraščajoči mladini, še posebej pri športnikih v obdobju pospešene rasti.