Bolečine v mečih so zelo pogoste pri športnikih pa tudi pri ljudeh, ki se s športom ne ukvarjajo. Če ste tekač, boste verjetno najprej pomislili na vnetje pokostnice. Večina ljudi, ki se ne ukvarja s športom pa pri bolečinah v mečih najprej pomisli na krčne žile.

Bolečina meča

Kot aktiven nogometaš sem vajen najrazličnejših udarcev in zelo redka so obdobja, ko ne čutim nobenih bolečin. Da bi zaradi bolečin zapustil igrišče po slabe pol ure igre pa se mi vseeno še ni zgodilo. Začelo se je z močnejšim udarcem z nogometnim čevljem v notranjo stran goleni. Kljub bolečinam sem s treningi in tekmami nadaljeval. Kmalu sem opazil, da zaradi bolečin tečem drugače in da ne razmišljam o naslednji potezi z žogo temveč o tem, kako bom naredil naslednji korak, da me ne bi bolelo. Po nekaj dneh sem začutil nenavadno zategnjenost, kasneje pa pekočo bolečino na obeh sprednjih straneh goleni, ki se je s tekom tako poslabšala, da nisem bil več sposoben teči. Po nekaj dnevni pavzi se je zgodba ponovila. Po prvi terapiji sem spoznal, kako težke noge sem pravzaprav imel. Neučakan kot pač sem, sem po drugi terapiji, kljub terapevtovemu odsvetovanju, poskusil s tekom na zelenici in bolečin praktično nisem več čutil.

 

Bolečine v mečih zelo pogosto izvirajo iz preobremenitve mišic, fascij, medkostnih membran. Mečne mišice opravljajo zahtevno posturalno delo in vzdržujejo pokončni položaj celega telesa. Mišice meč so odgovorne tudi za gibanje stopala in prstov na nogi. To pomeni, da so aktivne ves čas, že pri navadni stoji in hoji. Pogosto je statična obremenitev za mišice meč še bolj stresna kot druge aktivnosti.

V naši praksi se s posledicami preobremenitve mečnih mišic srečamo pogosto. Največkrat v povezavi z drugimi obolenji, kot so težave z ahilovo tetivo, trnom petnice, bolečinami v nartu. Bolečine, ki imajo svoj izvor v mišicah goleni, se lahko čutijo na notranji strani meč vzdolž cele goleni, zelo pogosto tudi na sprednji strani goleni ali v gležnju,  še posebej če je večja prizadetost upogibalk stopala in prstov. Največkrat je prizadetih več mišic naenkrat. Bolečine so pekoče in lahko izžarevajo na notranjo stran stopala, v ahilovo tetivo, nart ali palec na nogi. Možno je, da se ob tem pogosteje pojavljajo tudi krči v mečih. Zelo pogosto se prizadetost mišic goleni kaže z zavrto gibljivostjo v stopalu. Bolečine lahko čutite pri obremenitvi kot je npr. tek, pogosto pa bolečina nastopi kasneje,  lahko tudi naslednji dan.

Pri pregledu lahko z nekaj testi hitro določimo katere mišične skupine so najbolj prizadete. Terapija je kljub blagim pritiskom v začetni fazi lahko nekoliko neprijetna. Bolniki so pogosto začudeni, da jih na videz blagi terapevtski prijemi na določenih mestih tako bolijo. Kljub temu je narava bolečine pri terapiji taka, da jo bolniki zelo dobro prenašajo in  terapijo občutijo kot blagodejno. V terapijo pogosto vključimo ultrazvok, laser ali InterX terapijo. Zmanjšanje bolečin po nekaj terapijah je zelo očitno in ponavadi pomeni, da do konca uspešno zaključene terapije ni daleč.

Za miofascialni sindrom v mečih je značilno, da ga težko odpravite s počitkom ali z razteznimi vajami.  Če se bolečine v mečih kljub zmanjšanju aktivnosti ponovno pojavijo,  verjetno ne gre za običajno mišično utrujenost. Priporočamo vam, da se posvetujete s fizioterapevtom.  Svetujemo vam tudi,  da se izogibate aktivnostim, ki vam povzročajo bolečino, ker s tem povzročate dodaten stres na že tako prizadete strukture.  Opustitev športa je zelo zaželena tudi v zgodnji fazi terapije. Tudi vaje za krepitev in raztezne vaje pridejo na vrsto nekoliko kasneje.

Miofascialno terapijo priporočamo vsem, ki imajo občutek težkih nog ali imajo občutek, da imajo bolečine zaradi krčnih žil. Tudi če imate krčne žile, lahko s prilagoditvami izvedemo zelo učinkovito terapijo brez nevarnosti za vaše ožilje.