Glavobol je simptom, ki ga občasno občuti verjetno vsak. Glavobol je le v redkih primerih znak hudih obolenj, kar pa še ne pomeni, da njegov pomen lahko zanemarimo.

Hčerkine bolečine v glavi so trajale že skoraj dve leti. Glavobol je čutila zelo pogosto. Nekajkrat na teden. Včasih se je z glavobolom zbudila, drugič so se bolečine pojavile pozneje preko dneva. Jakost glavobola je bila različna. Včasih blaga, spet drugič tako močna, da je vzela protibolečinsko zdravilo ter po možnosti zaspala. Nenavadno za 14 let staro deklico, ki je drugače vesela, brez težav v šoli, se rekreativno ukvarja s plesom. Opravila je vrsto preiskav, od preiskav krvi, slikanja glave, nevroloških, psiholoških in revmatoloških testov. Vsi izvidi so bili normalni. V zadnjem letu je zelo hitro zrasla, zato so se pojavile tudi bolečine v hrbtenici. Nisem si predstavljala, da bo terapija zaradi bolečin v hrbtenici odpravila tudi glavobole. Če bi vedela, bi jo pripeljala že veliko prej.

Glavobol

Če imate ponavljajoče glavobole, bodite pozorni na vse spremljajoče pojave, ki jih čutite. Morda čutite, da je glavobol povezan s fizičnim naporom, psihično napetostjo lahko se pojavi dan po naporni vadbi, lahko se z glavobolom zbujate. Zanima nas kako pogosto vas boli glava. Je to vsak dan, nekajkrat na teden, mesec. Zanima nas tudi, kako dolgo že imate te težave. Zelo pomembno je, kje čutite bolečino. Bolečino morda čutite v zatilju, lahko v področju senc, lahko globoko zadaj za očesom, lahko se širi od vratu zadaj za ušesom in podobno. Zelo pomembno je, ali je ta vzorec ves čas enak ali se spreminja. Zanima nas tudi, če je imate poleg glavobola še kakšne druge simptome, npr. bolečine v vratnem delu, v zobeh, imate težave s požiranjem, slišite šumenje v ušesu, imate občutek polnega ušesa, vrtoglavico, motnje vida in podobno.

V naši praksi je glavobol pogosto simptom, ki je pridružen drugim težavam. Pogosto za glavobol izvemo šele v eni od naslednjih terapij, ker ljudje mislijo, da je glavobol popolnoma drug problem in ga ne povezujejo z bolečinami v hrbtenici ali drugod po telesu. Različne tehnike miofascialne terapije so zelo uspešne pri zdravljenju tenzijskih glavobolov, večkrat tudi pri migrenskem tipu glavobola. Miofascialna terapija je zelo uspešna tudi pri zdravljenju glavobolov pri otrocih.