Kje boli?
Izberite predel in preberite kako vam naše terapije lahko pomagajo.
 
Fizioterapija Grosuplje d.o.o.
Brezje pri Grosupljem 70
(Sončni dvori)
1290 Grosuplje
 
Tel: 01 7863-135
GSM: 031/623-325

 

 
 Zvin gležnja
 
Zvin gležnja je zelo pogosta poškodba, ki povzroči različno hude poškodbe mehkih struktur v okolici sklepa.

Zvin gležnja najpogosteje nastane ob nepravilnem položaju stopala pri hoji, teku, doskoku ali padcu. Največkrat se ob zvinu stopalo obrne navznoter in navzdol.
Glede na resnost poškodbe razdelimo zvine gležnja v tri skupine
  • I. stopnja: blaga oblika zvina gležnja, vezi so bile pretirano nategnjene. Bolnik čuti blažjo bolečino, prisotna je oteklina, gibljivost je ohranjena, pri hoji oz. pri obremenjevanju bolnik nima večjih težav.

  • II. Stopnja: težja oblika zvina, vezi so delno pretrgane. Bolnik čuti hujše bolečine, oteklina je večja, lahko so prisotne podkožne krvavitve. Hojo otežuje bolečina.

  • III. Stopnja: hud zvin, vezi so pretrgane. Bolnik čuti hudo bolečino, oteklina je velika, prisotna je podkožna krvavitev. Bolnik ne more obremeniti noge, sklep je nestabilen.


Zdravljenje zvina gležnja
 

Zdravljenje zvina gležnja je funkcionalno, z zmernim gibanjem in obremenjevanjem do bolečine. Mavec, bergle in druge različne opornice ponavadi niso potrebne. O nujnosti le teh  odloči zdravnik.  

  • Hlajenje: Namen hlajenja je zmanjšati oteklino in bolečino. Ledene obloge zavijemo v tanjšo tkanino in jih namestimo na poškodovano mesto. Hladimo 20 minut. Če pride do pojava rdečice, s hlajenjem prenehamo že prej. Postopek večkrat ponovimo.
  • Počitek prvih 24-48 ur
  • Dvig poškodovane noge nad nivo srca
  • Povijanje z elastičnim povojem 
Fizioterapija po zvinu gležnja

Za hitro okrevanje po zvinu gležnja je pomembno, da s terapevtskimi postopki pričnemo čimprej po poškodbi. S sodobnimi metodami lahko znatno skrajšamo čas okrevanja in zmanjšamo trajne posledice zaradi poškodbe. Namen fizioterapije v zgodnji fazi po zvinu je zmanjšanje bolečine, otekline in izboljšanje gibljivosti v čimkrajšem času. 

Z nežnimi tehnikami za mobilizacijo mehkih tkiv in z ročno limfno drenažo zmanjšamo oteklino in bolečino ter dosežemo kvalitetno celjenje poškodovanih mehkih tkiv.

Razgibavanje in enostavne vaje  pripomorejo k hitrejšemu in boljšemu celjenju ligamentov.

 

Sklepna mobilizacija je nežna metoda drsenja sklepnih površin, s katero povrnemo normalno sklepno gibanje.

MLS laserska terapijo, InterX® in druge metode imajo močan protibolečinski, protioteklinski in protivnetni učinek, kar močno skrajša akutno fazo poškodbe.

Po končanem akutnem obdobju priporočamo vadbo v terapevtskem fitnesu, kjer pod vodstvom fizioterapevta postopno ojačate mišice stopala in nog,  se naučile vzpostaviti ravnotežnostne reakcije in izboljšate fizično pripravljenost celega telesa.   
 

 
© 2008 Fizioterapija Grosuplje d.o.o. Vse pravice pridržane
Izdelava in vzdrževanje: Spletni donos d.o.o. WSI
Naša spletna stran uporablja piškotke, zato da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem