Kje boli?
Izberite predel in preberite kako vam naše terapije lahko pomagajo.
 
Fizioterapija Grosuplje d.o.o.
Brezje pri Grosupljem 70
(Sončni dvori)
1290 Grosuplje
 
Tel: 01 7863-135
GSM: 031/623-325

 

 
 Poškodba sprednje križne vezi 
 
.
Poškodba sprednje križne vezi je pogosta poškodba pri športu in podobnih aktivnostih, ki znatno omeji funkcijo kolena.

Sprednja križna vez je ena od štirih vezi, ki skrbijo za statično stabilnost kolenskega sklepa.  Kolenske vezi vodijo, kontrolirajo in omejujejo gibanje v kolenskem sklepu. Sprednja križna vez preprečuje drsenje golenice v smeri naprej.
 
Poškodba sprednje križne vezi je huda poškodba, ki poslabša stabilnost kolenskega sklepa med gibanjem, kar lahko povzroči dodatne poškodbe meniskusov ali degenerativne spremembe sklepnega hrustanca. Zaradi nestabilnosti kolena ima bolnik lahko občutek nesigurnosti pri počepanju, skakanju  in pri različnih športnih dejavnostih.  Izvajanje običajnih dnevnih aktivnosti kot sta npr. hoja in kolesarjenje je ponavadi možno tudi s strgano križno vezjo.
 
Poškodba kolena pri kateri pride do strganja sprednje križne vezi običajno povzroči neobičajen pok. Kmalu po poškodbi se pojavi oteklina, bolečina pa ovira normalne aktivnosti. Zaradi pretrganja drobnih žilic se v kolenski sklep izlije nekaj krvi.  Mišice kolena se zaradi refleksne aktivnosti napnejo, zato testiranje takoj po poškodbi ne pokaže vedno nestabilnosti kolena.
 
Poškodba kolena, pri kateri je prišlo do strganja sprednje križne vezi pa lahko istočasno povzroči tudi poškodbe drugih struktur v kolenu, npr. meniskusov, sklepnega hrustanca ali medialnih kolateralnih vezi.   


Zdravljenje po poškodbi sprednje križne vezi
 
 
Poškodba kolena, pri kateri je prišlo do strganja križne vezi, običajno povzroči tako hude simptome, da bolnik poišče pomoč pri zdravniku. Zdravnik naroči rentgensko slikanje, s katerim izključi poškodbo kosti. Prav tako izvede več testov, s katerimi ugotavlja kakšna je stabilnost sklepa.  Za   natančno diagnostiko poškodb mehkih tkiv je včasih  potrebno slikanje z magnetno resonanco ali artroskopija. Za te preiskave se zdravnik odloči kasneje na podlagi klinične preiskave.
 
Takoj po poškodbi je zaželeno hlajenje kolena z ledenimi obkladki in zmanjšano obremenjevanje noge. Imobilizacija z opornicami ali mavcem običajno ni potrebna. Če bolnik zmore, lahko hodi brez uporabe bergel. Bolnik lahko giba v sklepu v mejah do bolečine. Če je možno, naj bolnik počiva z iztegnjeno nogo in se s tem izogne pojavu flektorne kontrakture.   

Fizioterapija po poškodbi sprednje križne vezi
 
Fizioterapija ima pri rehabilitaciji bolnika s poškodbo križne vezi pomembno vlogo. V zgodnji fazi po poškodbi je cilj terapije zmanjšanje otekline in pridobivanje popolne gibljivosti kolenskega sklepa.  V Fizioterapiji Grosuplje obravnavamo bolnike že nekaj dni po poškodbi. Previdno razgibavanje, izometrične vaje in lažje vaje za krepitev mišic pripomorejo k hitrejšemu celjenju in zmanjšanju bolečine. MLS laser, InterX stimulacija so le nekatere elektroterapevtske možnosti . Bolnika že v zgodnji fazi seznanimo s potekom zdravljenja in rehabilitacije.
 
 
PRIPOROČAMO!
 
 
 
Power plate omogoča izjemno povečanje mišične moči in gibljivosti v kratkem času brez velikih obremenitev na  sklepe.  Zato ga priporočamo kot pripravo na operaijo križne vezi. Power plate trenig je odlična oblika vadbe tudi po operaciji križne vezi. S treningom lahko začnete 6 tednov po operaciji. 
  
  
  

            
 
Po končani akutni fazi, ko koleno ni več oteklo, je potrebno izboljšati mišično moč vseh mišic, ki pripomorejo k stabilnosti kolena med gibanjem. Močne mišice lahko delno ublažijo težave z nestabilnostjo kolena.  Priporočamo vsaj enomesečni obisk terapevtskega fitnesa 2-3x tedensko  v katerem lahko trenirate pod nadzorom fizioterapevta ali Trening na najnovejši Power Plate napravi.  Fizioterapevt bo spremljal vaš napredek in ustrezno stopnjeval zahtevnost vadbe. Po potrebi se lahko odločite za elektrostimulacijo mišic. Terapevtski fitnes priporočamo tudi kot pripravo na operacijo križne vezi. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
© 2008 Fizioterapija Grosuplje d.o.o. Vse pravice pridržane
Izdelava in vzdrževanje: Spletni donos d.o.o. WSI
Naša spletna stran uporablja piškotke, zato da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem