Kje boli?
Izberite predel in preberite kako vam naše terapije lahko pomagajo.
 
Fizioterapija Grosuplje d.o.o.
Brezje pri Grosupljem 70
(Sončni dvori)
1290 Grosuplje
 
Tel: 01 7863-135
GSM: 031/623-325

 

 
 Poškodba kolateralnih ligamentov kolena
 
Kolateralna ligamenta sta dve od skupno štirih vezi kolena, ki skrbijo za stabilnost kolena.
 
Zunanji kolaterlni ligament je okrogla struktura, ki se pripenja na zunanji kondil stegnenice (femur) in na mečnico (fibula). Notranji kolateralni ligament je bolj ploščate oblike. Sestavljen je iz dveh plasti. Globoka plast ligamenta se pripenja na medialni meniskus, površinska plast pa na golenico (tibia). Notranji kolateralni ligament je del sklepne ovojnice, medtem ko zunanji kolateralni ligament s sklepno ovojnico ni povezan.
 
Poškodba kolateralnih ligamentov lahko nastane samostojno ali v kombinaciji s poškodbo meniskusa, križnih vezi ali sklepne ovojnice. Bolečina pri poškodbi kolateralnih vezi se običajno stopnjuje v nekaj urah po poškodbi.

Poškodba kolateralnih vezi je lahko:

-          1. stopnja: blaga, kjer gre za nateg ali delno natrganje ligamenta, ki ne povzroča nestabilnosti kolena

-          2. stopnja: zmerna, kjer pri testiranju opazimo nekaj milimetrov odpiranja

-          3. stopnja: huda, kjer gre za popolno rupturo ligamenta, bolnik čuti  močno bolečino, oteklino, sklep pa se odpira za več kot 10 mm.

Zdravljenje poškodbe kolateralnih vezi
 
Poškodba kolateralnih ligamentov se običajno zdravi spontano, brez operacije. Akutno obdobje traja približno dva tedna, subakutno pa še 4 do 6 tednov. Pri popolnih rupturah bolnik dobi mavec ali opornico za 4-6 tednov. V akutni fazi je zaželeno hlajenje kolena, počitek, povijanje z elastičnim povojem.
 
Fizioterapija po poškodbi kolateralnih vezi
 
Z zgodnjo terapijo, ki vključuje globoko prečno frikcijo, ročno limfno drenažo, mobilizacijo, MLS laser, InterX stimulacijo in podobno, lahko pospešimo zdravljenje in preprečimo nastanek zarastlin in kroničnih težav. Z ustrezno terapijo traja akutna faza le nekaj dni, zdravljenje je končano po dveh tednih. Če je bila terapija uspešna, do kroničnih težav ne pride.

 

 
© 2008 Fizioterapija Grosuplje d.o.o. Vse pravice pridržane
Izdelava in vzdrževanje: Spletni donos d.o.o. WSI
Naša spletna stran uporablja piškotke, zato da stran bolje deluje. Z uporabo naših storitev se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke. Več o tem